Remtræk til medlemsskolerne

Skrevet af:

Henrik Christensen, Sekretariatsleder

Udgivet 30. maj 2023

På generalforsamlingen 13. maj vedtog DOF en ny demokratisk organisering, der sikrer regionerne – og dermed medlemsskolerne – mere direkte indflydelse på forbundets drift og udvikling.

Dansk Oplysnings Forbund (DOF) fejrer i 2023 jubilæum, og det er således 50 år siden, at en række frie og uafhængige aftenskoler gik sammen om at danne en landsorganisation for aftenskoler baseret på et ikke-partipolitisk grundlag. Dengang, som nu, er DOF gennemsyret af at være medlemsskolernes landsorganisation. Den nye demokratiske organisering, som i forlængelse af årets generalforsamling netop er trådt i kraft, bygger videre på præcis det værdimæssige afsæt.

Langt tilløb

Tilløbet til den ændrede demokratiske organisering har været langt, men ændringer i medlemsbårne organisationers politiske strukturer kræver mange overvejelser, drøftelser og afklaringer samt en villighed til at finde de rette kompromisser. Det har særligt været vigtigt i DOF, hvor der er en god tradition og kultur for at arbejde konsensusorienteret.

Processen blev påbegyndt i efteråret 2021, hvor en første idé til ændring af DOF’s demokratiske organisering blev drøftet på et seminar for landsstyrelsen. Drøftelserne på mødet gjorde det klart, at det var både relevant og interessant at se på den politiske struktur, men også at der var behov for en større proces. DOF’s demokratiske organisering har efterfølgende været en del af mange dagsordner i både DOF’s regioner, forretningsudvalget og landsstyrelsen.

I efteråret 2022 blev der på et seminar for landsstyrelsen og alle de valgte i DOF’s regioner også arbejdet med den demokratiske organisering. Arbejdet på seminaret blev faciliteret af en ekstern konsulent, ligesom overvejelser og erfaringer fra andre organisationer blev inddraget.

(Artiklen forsætter under billedet).

Vedtægtsforslaget om en ny demokratisk organisering blev enstemmigt vedtaget. Foto: Martin Hansen.

Vedtægtsforslaget om en ny demokratisk organisering blev enstemmigt vedtaget. Foto: Martin Hansen.

Gennemsigtighed, klarhed og sammenhæng

Undervejs er det blevet tydeligt, at der er en række hensyn og formål, som det er vigtigt, at den demokratiske organisering understøtter eller lever op til. Flere af disse er for så vidt ikke særegne for DOF, men det har været vigtigt at få sat ord på – både som principper, men også på, hvordan det kan lykkes i hverdagen.

Det har blandt andet været vigtigt, at den demokratiske organisering sikrer gennemsigtighed, klarhed og sammenhæng. Det er måske selvindlysende, når man læser det, men vigtigt at få drøftet og vurderet, når man er i en proces, hvor man har et ønske om at indrette sig på en måde, som er bedre end det bestående.

Inddragelse af flere

Det er i processen også blevet klart, at der med en ændret demokratisk organisering er en ambition om at inddrage flere i de interessante og væsentlige samtaler om blandt andet udviklingen af DOF, aftenskolernes rammer og vilkår og emner af betydning for DOF’s medlemsskoler.

Den ændrede demokratiske organisering beholder DOF’s regioner som omdrejningspunktet for den politiske struktur, så der holdes fast i forbindelsen til de lokale aftenskoleforeninger. Medlemmerne af regionsbestyrelserne bliver fremadrettet også medlem af landsrådet, som mødes to gange om året og dels har en rådgivende funktion og dels har en høringsret i forhold til blandt andet strategiske indsatser og budget.

Vel nok vigtigst af alt, så skal landsrådet inspireres og have en masse relevante og interessante samtaler om blandt andet folkeoplysningen og udviklingen af DOF, så de dermed tydeligere kan være med til at præge, hvad landsorganisationen arbejder med og give input til, hvad skolerne har brug for af vejledningstilbud, kompetenceudvikling og services mere generelt.

(Artiklen forsætter under billedet).

Organisationsdiagram

Ny hovedbestyrelse

Landsstyrelsen og forretningsudvalget erstattes i den nye politiske struktur af en hovedbestyrelse, som består af landsformanden og formændene for de fem DOF-regioner samt næstformanden for DOF Region Hovedstaden. Næstformanden i Region Hovedstaden er medlem af hovedbestyrelsen, da regionen repræsenterer mere end 75 aftenskoleforeninger.

Landsformanden er valgt på DOF’s generalforsamling, og de øvrige medlemmer af hovedbestyrelsen er valgt på årsmøderne (generalforsamling) i de fem regioner. På den måde har alle medlemmer af hovedbestyrelsen et direkte mandat baseret på aftenskoleforeningerne i DOF.

I den nye struktur er beslutningskompetence og ansvar entydigt placeret i hovedbestyrelsen – så ved man altid, hvor ris og ros kan kanaliseres hen! Dette giver en større grad af gennemsigtighed i forhold til den tidligere struktur, hvor landsstyrelsen ville have haft 17 medlemmer og herunder et forretningsudvalg med seks medlemmer, hvor sagers forberedelse, afklaring og beslutning løbende ville ske i en vekselvirkning mellem de to organer.

Spændende fremtid

Det bliver en spændende periode, hvor den nye demokratiske organisering skal ud at leve. Der skal arbejdes med nogle nye processer og møder, ligesom kulturen skal leve videre og samtidig udvikle sig i den nye struktur. Forhåbentligt kan alle ambitionerne indfries, så vi i tråd med DOF’s bærende værdier yderligere kan styrke aftenskoleforeningernes inddragelse i udviklingen af deres fælles landsorganisation – Dansk Oplysnings Forbund.

Læs også