10 tips til at arbejde med værdier

Skrevet af:

Kirsten S. Knudsen, Foreningskonsulent

Udgivet 5. juni 2023

Få ti gode og praktiske råd til, hvordan din aftenskole og dens bestyrelse kan bruge værdier aktivt i skolens daglige virke. Rådene er inspireret af Helle Heins tanker.

1

Find jeres ’hvorfor’ – hvorfor eksisterer jeres aftenskole? Tag diskussionen i bestyrelsen, i lærerstaben og med medlemmerne på generalforsamlingen. Hvis ikke I selv kan beskrive, hvorfor aftenskolen er vigtig, så kan det være svært at få andre til at bakke op om jer.

2

Find aftenskolens grundværdier. Hvad er vigtigst i jeres arbejde og i mødet med andre? Det kan være alt fra respekt til miljø, men hvis I gerne vil arbejde ud fra et fælles værdisæt, så er det vigtigt at det er gennemdiskuteret og besluttet i fællesskab.

3

Brug enhver anledning til at fortælle om aftenskolens eksistens, og hvorfor den er vigtig. Det kan være til enkeltpersoner eller større eller mindre grupper af mennesker. Det kan være til familien, til samarbejdspartnere, ekspedienten i sportsbutikken eller din kærestes nye kollega.

4

Gør værdierne synlige i jeres materialer. Det kan være slogans, logoer, citater eller andet, der møder synet. Det kan også være stille baggrundsmusik i undervisningslokalet, en sjov historie på telefonsvareren eller dit autosvar på mailen.

5

Gør skolens udtryk genkendeligt i mange sammenhænge. Brug det samme logo i jeres mailsignatur, katalog, hjemmesidebanner, beachflag til arrangementer og printede materialer. Hold det enkelt, og lad være med at ville fortælle for meget på en gang. Det vigtigste er genkendeligheden.

6

Sæt jeres traditioner til debat i bestyrelsen og blandt medlemmerne. Hvilke traditioner har I og hvorfor? Afspejler de jeres værdier og menneskesyn? Har I ingen eller har I for mange, til at de virker rigtigt? Traditioner er anledninger til at leve værdierne ud i praksis. De skal understøtte jeres syn på fællesskab, nutid, fremtid, faglighed og meget andet. Sørg for, at værdierne er tydelige og inkluderende.

7

Fortæl deltagerne om jeres traditioner og aktiviteter, og hvorfor I har dem. De skal hænge sammen med skolens fortælling; både den lille hverdagsfortælling om god undervisning og den store festfortælling om folkeoplysningens værdi for samfundet.

8

Tag jeres fagudbud op til overvejelse og diskussion. Er det de rigtige fag, I tilbyder i forhold til jeres værdisæt og fremtidsønsker? Er I supergode til en bestemt slags fag, fordi det er en del af jeres fortælling, eller er I en blandet bolsjebutik, fordi I gerne vil kunne favne alle interesser og målgrupper? Tag jer selv og jeres faglighed alvorligt og bliv de bedste!

9

Snak (rigtig meget) med underviserne om, hvordan de forstår og omsætter værdierne. De er guldet i aftenskolen. Det er deres undervisning, der skal give deltagerne lyst til at komme igen. Hvis underviserne ikke kan finde mening i værdierne, er det nødvendigt at følge op på, hvad der er galt.

10

Vær bevidste om den gode modtagelse på hjemmesiden, som medarbejder, i undervisningen og i bestyrelsen. Modtagelsen siger rigtig meget om jeres værdisæt, og det betyder uendelig meget for den samlede oplevelse, at man kom godt i gang og blev budt ordentligt velkommen. Hvordan den ordentlige velkomst ser ud og gennemføres, det er op til jer, men hav fokus på, om slutbrugeren kan genkende værdierne.

Læs også