Fornyelse er en fast del af arbejdet
Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 7. februar 2024
Under Annette Bangs ledelse er DOF Sædding Aftenskole gået fra at være en håndholdt skole med traditionelle håndværkskurser til at omfavne den digitale tidsalder.
DOF Sædding Aftenskole blev grundlagt for snart 60 år siden af ægteparret Anna og Helge Hjerrild. Helge havde en fortid i FOF Esbjerg, men ville gerne starte egen aftenskole i forstaden Sædding.
Helge var en dygtig underviser i keramik, og Anna kunne supplere med glasering, så disse kurser blev fra begyndelsen centrale. Hurtigt udbyggede de med sprog, mad, yoga – og lampeskærmssyning.
I begyndelsen af det nye årtusinde kastede skolen sig over it. Og her begyndte Annette Bang at blive involveret i aftenskolen. Først dog blot som formidler at kontakt. Annette kendte Anna og Helge gennem sin mor, der havde været fast deltager i aftenskolens keramikhold.
Anna havde hørt, at Annettes søn, Torben, var it-kyndig. Hun ringede derfor en dag for at høre, om han ville undervise i Internet. Torben var dengang kun 18 år gammel, og Anna valgte at deltage på holdet, så hun eventuelt både kunne støtte ham, men også selv lære noget.
(Artiklen fortsætter efter filmen).
Interview med Annette Bang
Se den lille film med skoleleder Annette Bang, hvor hun fortæller om arbejdet med aftenskolen.
Lokket over bøf og rødvin
Kort efter faldt Anna og Annette i snak, og Annette kunne høre, at arbejdet med aftenskolen var krævende. Da Annette på det tidspunkt arbejdede hver anden uge som lægesekretær, tilbød hun at assistere i sine friuger. Anna svarede, at Annette var velkommen til at overtage lederrollen helt, hvilket dog ikke lige havde været tanken med tilbuddet. Anna bad Annette tænke over det, og så blev Annette bearbejdet:
”Det blev så til, at min mand og jeg blev inviteret til middag hos Anna og Helge, vi fik bøf og masser af rødvin,” griner Annette. ”Og så blev jeg jo egentlig overtalt.”
August 2003 overtog Annette Bang ledelsen af kursusdelen. Anna beholdt en årrække foredragene, der dengang som nu, var en vigtig del af skolens aktiviteter. Og Anna overlappede også med Annette den første tid, så Annette lærte at sætte et kursusprogram sammen, lave aftaler med underviserne og i det hele taget drive en aftenskole.
Forandringer fra begyndelsen
Annette var også med rundt på alle holdene og opkræve kursusgebyr. Det var noget, der sagtens kunne kræve, at man også skulle møde op til anden og tredje kursusgang, da deltagerne enten ikke var dukket op eller havde glemt pengene. Det var dog en så tidskrævende praksis, at Annette skyndte sig at undersøge, hvordan betalingerne fremover kunne klares med indbetalingskort.
Ansættelsen af Annette førte også til en opgradering af markedsføringen. Torben, den it-kyndige søn, fik hurtigt lavet en simpel hjemmeside. Man kunne ikke tilmelde sig online, men kurserne blev præsenteret. Og det fungerede godt.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Fyrtårn som logo
Skolens logo var lidt kedeligt efter Annettes smag. Det var tegnet af Helge Hjerrild, og det var derfor nærliggende at få ham til at lave et nyt. Den var han med på, og han malede en meget fin akvarel af Sædding fyr, der er et populært, lokalt vartegn. Fyret pryder nu forsiden af skolens kursusprogrammer. Sidenhen har DOF også fået lov til at bruge det fine billede, som er en fast bestanddel på det diplom, DOF uddeler, når en person eller skole modtager DOF’s Fyrtårnspris.
Altid på arbejde
Fra begyndelsen havde Annette også fokus på fornyelse af fag. Det blev hurtig en del af hendes tanker døgnet rundt:
”Så tænkte jeg nye tanker og tænkte, hvad kan man nu ellers finde ud af at lave på en aftenskole?” fortæller Annette, og det er tanker, der fortsat rumsterer: ”Det er næsten som om, man i hovedet altid er på arbejde. Når jeg har set noget i årenes løb i avisen eller i tv, så tænker jeg: Åh for søren, er det lige noget? Kunne jeg nu lave et kursus ud af det? Ja, og det er jo blevet til det, vi har i dag.”
Aftenskolen har stadig keramik, knipling, sprog og yoga på programmet, men lampeskærmskurserne er forsvundet. Til gengæld er der kommet en del flere bevægelsesfag til og dertil forskellige, nye kreative fag samt blandt andet madlavning. Og foredragene afspejler også tidens emner både i forhold til natur, omverden og kultur.
Og blandt de allernyeste fag tæller stoleyoga, flødebollekursus og kafferistning. Der er lidt for enhver smag.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Jeg må indrømme, jeg synes, at ASA er det bedste af alle programmerne. Jeg har i første omgang valgt regnskabsdelen fra. Men jeg synes, det er et dejligt program at arbejde i, og det kan mange ting. Jeg kunne mærke nu her i efteråret, at det har lettet mit arbejde.
Fra blyant til ASA
Fornyelsen er blevet en fast del af arbejdet i aftenskolen. Annette har brugt de forskellige administrationsprogrammer, som DOF har udbudt gennem tiderne – fra EP2000 over DOFO, videre til DOFPro og til ASA i dag. Og Annette er begejstret for ASA:
”Jeg må indrømme, jeg synes, at ASA er det bedste af alle programmerne. Jeg har i første omgang valgt regnskabsdelen fra. Men jeg synes, det er et dejligt program at arbejde i, og det kan mange ting. Jeg kunne mærke nu her i efteråret, at det har lettet mit arbejde.”
Annette fremhæver mulighederne for at sende fakturaer, mails og sms’er samlet ud til deltagerne og diverse lister til underviserne som et stort plus.
Hjemmesidesystemet VuptiWeb har også forbedret skolens hjemmeside, og det kører fantastisk, synes Annette.
Desuden er skolen kommet på Facebook, og stort set hver fredag sendes der en nyhedsmail ud via MailChimp med reklame for kommende kurser og arrangementer. Det har vist sig at give tilmeldinger stort set hver gang.
Nyeste tiltag er, at deltagerne fremover kan betale med MobilePay – selv om de også beholder muligheden for kontant betaling ved foredragene.
Stadig katalog
Trods alle nye tiltag, udsendes stadig et trykt katalog. Men oplaget er faldet fra 21.000 for nogle år tilbage til omkring 2.000 eksemplarer. Annette havde længe overvejet, om det ville kunne betale sig at gå væk fra husstandsomdeling, og efter Corona-nedlukningerne tog hun chancen. I stedet for at uddele 21.000 eksemplarer til hele lokalområdet, trykte skolen væsentligt færre, som Annette med hjælp af Nanna Thomsen deler rundt på udvalgte steder i byen. For eksempel den lokale REMA1000, Rådhuset – og hovedbiblioteket, der selv distribuerer videre til lokalafdelingerne.
Trods en vis ængstelse er det gået godt:
”Det har ikke ført til et mærkbart fald, at skolen er gået fra husstandsomdelt katalog til færre. Vi har nogenlunde det samme antal, der tilmelder sig,” fortæller Annette.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Fortsat fokus på foredrag
Da Anna og Helge efter 50 år valgte at stoppe, blev Nanna Thomsen ansat som ansvarlig for foredragene. Nanna finder og kontakter foredragsholderne og booker lokale.
Foredragene foregår torsdage i Sædden Kirkes mødesal, og i pausen bliver der serveret kaffe, te og kage.
Tidligere var der 13 foredrag i løbet af en sæson, men efter Coronaen har de valgt kun at have otte foredrag. Der er fire i foråret og fire i efteråret, heriblandt en julekoncert og en nytårskoncert.
Der er ganske pænt med deltagere, men konkurrencen fra Esbjerg kan mærkes. Der er rigtig mange tilbud, og blandt andet kirkerne har gratis foredrag, hvor deltagerne kun skal betale for kaffe.
I år prøvede skolen noget nyt med nytårskoncerten. De rykkede ind i Sædden Kirke og hyrede Ronnie Flyvbjerg Olesen, der er kapelmester for Birthe Kjær. Ronnie medbragte to af landets dygtigste musicalsangere. Det var en fantastisk eftermiddag med musik, sang og fællessang, og i pausen blev der serveret vin og chokolade. Det blev en stor succes, som de allerede nu har besluttet skal gentages i 2025 – forhåbentlig med endnu flere deltagere.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Jeg gør det fordi, jeg holder af mit arbejde. Det er vildt spændende. Jeg elsker at være kreativ. Jeg elsker omgangen med både deltagere og underviserne.
Praktisk hjælp
Annette har et fint samarbejde med bestyrelsen. De mødes to gange om året, men snakker ofte mere uformelt sammen. Annette sender nogle gange om året en mail med nyheder, info med mere til bestyrelsen, så de hele tiden kan følge med i, hvad der sker.
To af bestyrelsesmedlemmerne har været med i længere tid end Annette. De har været undervisere og blev rekrutteret blandt skolens ansatte. Et nyt bestyrelsesmedlem underviser i yoga.
Et par af bestyrelsesmedlemmerne er samtidig praktiske hjælpere i skolen. Den ene – Annettes søn, Torben – er stadig skolens it-mand. Og et andet bestyrelsesmedlem hjælper sammen med en håndfuld andre frivillige fast med kaffe og andet praktisk til foredragene.
Ingen sovepude – men sjovt
Da Annette blev ansat, arrangerede skolen en lille, festlig komsammen, så hun kunne møde de forskellige aktive i aftenskolen. Her dukkede DOF’s navnkundige konsulent, Robin Kristiansen også op. Han forærede Annette en lille HC Andersen-pude med forklaringen, at den skulle minde hende om, at aftenskolegerningen ikke er en sovepude!
Og det har Annette da også måttet sande. Især de første 10 år, hvor hun stadig arbejdede som lægesekretær hver anden uge. Men som tidligere nævnt er jobbet som skoleleder stadig noget, der kræver tid. Især i forhold til lønnen. Annette er dog rigtig glad for sit job:
”Jeg gør det fordi, jeg holder af mit arbejde. Det er vildt spændende. Jeg elsker at være kreativ. Jeg elsker omgangen med både deltagere og underviserne. At være igangsætter, tænke nye tanker. Det er sjovt at skabe rammer for, at en masse mennesker kan lave meningsfulde ting.”
Ikke klar til at stoppe
Annette frygter, at det kan blive svært at finde en afløser. Hun tvivler på, at der stadig findes mennesker, der vil lægge så meget arbejde i det. Men hun tænker, at det måske kan lade sig gøre, hvis ansvar og opgaver fordeles lidt anderledes. Hun kan godt se sig selv som en aktiv del af bestyrelsen, når hun en dag ikke længere er leder. Men selv om Annette rundede 72 år i sommer, har hun ikke planer om at trække sig tilbage:
”Jeg er slet ikke klar til at stoppe lige nu!” understreger hun, og virker bestemt heller ikke som en, der er klar til at lægge det fra sig. ”Jeg nyder jo mit arbejde. Jeg synes heldigvis – trods min høje alder – at det er sjovt og spændende at arbejde med.”
Skoleinfo
DOF Sædding Aftenskole
Leder: Annette Bang
Mail: ab@dofsa.dk
Telefon: 43 33 10 80
Web: www.dofsa.dk
Nøgletal 2022
105 hold
1.021 deltagere
2.054 undervisningstimer
7 foredrag
488 foredragsdeltagere
2 debatarrangementer