Stort behov for aktiviteter for demensramte
Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 26. juni 2024
Efter sommerferien kaster Danmarks Radio lys på demenssygdomme. Det er oplagt for mange DOF-skoler at støtte op om denne indsats, der vil skabe øget behov for aktiviteter målrettet demensramte. Vi arbejder jo sammen for at skabe ’aftenskole for alle’!
27. august får ’Demenskoret’ premiere på Danmarks Radio. Demenskoret er en serie om 17 danskere med demens – og deres fælles kamp for at blive klar til at afholde en stor koncert i seriens finaleafsnit.
Vært Puk Elgaard og korleder Claus Christensen kommer helt tæt på kormedlemmerne og deres nærmeste pårørende. De pårørende – typisk den raske ægtefælle – spiller en stor rolle i både korprojektet og i programmerne.
Udover serien vil DR også lave en række andre produktioner, der tager demens op, på de forskellige kanaler.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Behov for mange demenskor
Norsk tv lavede for kort tid siden en tilsvarende serie, og det førte efterfølgende til en meget stor søgning efter tilsvarende aktiviteter – både i form af kor, men også andre aktiviteter til denne målgruppe. Og selv om flere DOF-skoler allerede i dag udbyder hold til demensramte og deres pårørende, er der med al sandsynlighed behov for endnu flere.
Derfor har vi i DOF arbejdet på at hjælpe skolerne med at iværksætte sådanne aktiviteter – og vi markedsfører blandt andet de særlige kurser i ledelse af demenskor, som Sangens Hus udbyder. DOF yder også en betydeligt tilskud til kursusprisen. Læs mere længere nede.
Desuden vil Alzheimerforeningen lave en oversigt over alle demensvenlige aktiviteter – herunder demenskor – der sker rundt i Danmark. Her er det oplagt, at DOF-aktiviteter også er med.
I den forbindelse vil DR gerne stille materiale – herunder filmbidder og fotos – fra serien til rådighed, som aftenskoler kan bruge i markedsføringen af deres demenskor med mere.
DOF hjælper gerne
Hvis din aftenskole gerne vil udbyde et demenskor, men mangler en egnet korleder, hjælper vi gerne med at finde en. Vi har et fint samarbejde med Alzheimerforeningen, Sangens Hus og andre relevante parter.
Kurser i ledelse af demenskor
Sangens Hus udbyder i samarbejde med Aalborg Universitet og Alzheimerforeningen kurser i ledelse af demenskor - og demensvenlige kor i august til oktober i hele landet. Der er også tilrettelagt 2 onlinekurser i ledelse af demensvenlig fællessang.
Bemærk, at der kan søges tilskud fra DOF (Eksterne kurser), så kursusprisen til de fysiske kurser blot er 123,75 kroner. Onlinekurserne er gratis.
Sæt også gerne kryds i kalenderen d. 10. september 2024, hvor Sangens Hus i samarbejde med Alzheimerforeningen og Aalborg Universitet afholder temadag om sang og demens i Odense.
DR-temaer på vej
DR løfter løbende store temaer, som på forskellig vis kan være relevante for aftenskolerne at byde ind på. Både direkte med relevante aktiviteter som ovenstående demens, men også temaer, der indbyder til at invitere danskerne til foredrag og debatter om.
DR vil meget hjælpe med at brede disse temaer ud – og DOF arbejder på at etablere et samarbejde med DR, hvor vi får besked i god tid, så DOF-skolerne kan planlægge fremad – og vi samtidig får adgang til både relevante foredragsholdere og markedsføringsmateriale fra DR.
Dette vil vi naturligvis fortælle meget mere om, når det bliver nærmere afklaret. Men allerede nu kan vi afsløre, at DR planlægger følgende to temaer:
Soldat for Danmark
I efteråret 2024 vil en dokumentarserie og en række andre produktioner fokusere på den danske krigsindsats de seneste 30 år. Serien går tæt på krigenes parter på begge sider, og målet er blandt andet at skabe debat om betydningen af at deltage i krige.
Danmark som kolonimagt
Til 2025 vil DR sende en dramadokumentar om nogle af de mennesker, der blev tvunget til slaveri i danske kolonier. Serien er et led i at belyse Danmark som kolonimagt – og hvad det har betydet for os som land helt frem til i dag.