Velkommen til Landsmøde 2024

Skrevet af:

Torben Stenstrup, Landsformand

Udgivet 27. maj 2024

Rigtig hjerteligt velkommen til Landsmøde 2024 i Dansk Oplysnings Forbund.

Vi i hovedbestyrelsen og i sekretariatet har glædet os til at samle så mange ildsjæle her under bøgekronerne på Munkebjerg. Ildsjæle fra DOF’s medlemsskoler fra hele landet, som brænder for den folkeoplysende sag. Denne gang slipper I for at blive trukket igennem en lang og sej generalforsamling – men når vi mødes igen her om et års tid – så … vil I forhåbentligt møde talstærkt frem og være med til at skabe ”årets fest” i vores forening/oplysningsforbund. Her er det nemlig meningen, at vi skal beslutte DOF’s nye fire-årige strategiplan, der for alvor ”sparker røv” og tænder det helt store projektørlys på alt det fantastiske og værdifulde, som aftenskolebevægelsen har at tilbyde Danmark!

Så til landsmødet her i 2024 skal vi i arbejdstøjet – og vi har sammensat et slagkraftigt program under tre overskrifter: Slip historien løs! – Fremtidens DOF – Kan aftenskolen frelse verden?

Det er næppe gået denne folkeoplysende forsamlings næse forbi, at der for tiden er et stort fokus på Grundtvig i anledningen af 175-året for Grundlovens introduktion. På DR har første afsnit været vist i en miniserie om Grundtvig med Ulrich Thomsen og Mads Reuther i hovedrollen (næste afsnit kommer i morgen). Og i en ny dokumentarserie ”I Grundtvigs Fodspor” fortæller Liv Thomsen om Grundtvigs betydning for Danmark igennem tre afsnit med overskrifterne: ”Folkekirke”, ”Folkeoplysning” og ”Folkestyre”. Der er masser af andre TV-udsendelser og Podcasts mv., som sætter fokus på Grundtvigs omfattende virke.

Som indledning på Landsmødet sang vi ”Nu skal det åbenbares”, som også er skrevet af Grundtvig. Han skrev over 1.600 salmer – hvilket jo i sig selv er en vanvittig bedrift. Teksten er et uddrag af et 73 vers langt digt, ”Gylden-Aaret” fra 1834, som var en hyldest til 50-året for Frederik 6.s overtagelse af magten efter sin sindsforvirrede far, Christian 7. i 1784. Nu slap vi jo med 9 vers, men hvis vi havde været det hele igennem, havde vi fået den helt store tur om markante forandringer i kongens regeringstid - som fx landboreformerne, sociallovgivning, den første skolereform, slaget på Reden i 1801, Københavns bombardement i 1807 og det genfødte åndsliv.

Grundtvig så 1834 som ”Gyldenåret” – de store muligheders år, hvor den enevældige konge sammen med Statsrådet netop havde besluttet ved lov at oprette fire stænderforsamlinger i Kongeriget Danmark og hertugdømmerne (Roskilde, Viborg, Slesvig og Holsten). Nu fik befolkningen en officiel mulighed for at debattere og engagere sig i politiske emner som rådgivende forsamling – men det var jo stadig den enevældige konge, der bestemte – hvilket Grundtvig egentlig var godt tilfreds med. Rundt om i Europa var der jo revolutioner og optøjer – og Grundtvig havde ikke den store fidus til at overgive magten i Danmark til et ”Pøbelvælde”.

Grundtvig havde været på studietur til England og var meget inspireret af det liberale samfunds store muligheder for økonomisk fremdrift og åndsfrihed. Men i digtet er hans store åbenbaring, at det er kærlighed, der holder sammen på samfundet – og at kærlighed er en frigørende kraft og vej til indsigt. Så længe kongen og folket på baggrund af deres minder og historie lever i kærlighed, er vejen banet til friheden og lysets rige. I verset, der begynder med ”Et lys sig da udbreder …”, tænker Grundtvig på sin drøm om ”Skolen i Sorø” – altså Højskolen, som skulle løfte kompetencerne og livsindsigten hos den almindelige danske befolkning (som jo primært var beskæftiget ved landbruget). Skolen i Sorø blev aldrig til noget, men i 1844 blev Rødding Højskole oprettet som landets første – og så var endnu en platform for ”Oplysning om livet” og ”Skolen for Livet” etableret. Resten er historie, som man siger …

Nu, 190 år senere kan vi måske også betragte 2024 som et ”Gyldenår”, når det gælder muligheden for at stå i kø ved stemmeurnerne over hele Verden. Optællinger viser, at i omegnen af 90 nationale valg (inklusiv 27 EU-valgene) finder sted i løbet af året. Putin har lige fået fornyet sit mandat i fem år i Rusland, den 9. juni får vi selv mulighed for at stemme til Europaparlamentsvalget – og så holder vi vist alle vejret den 5. november, når de amerikanske vælgere skal afgøre, hvem der skal have nøglerne til Det hvide hus.

Grundtvig var en meget sammensat størrelse, og han har haft enorm betydning for det danske samfund. Men ret beset var han vel også en vildbasse med ustyrlige tanker og periodevist med et mørkt sind. Han lagde sig ud med mange mennesker og autoriteter – og ikke altid på en lige elegant måde. I mange år var han underlagt censur, og jeg tror, at han ville været kommet i karantæne på de sociale medier, hvis Facebook og X havde været opfundet i 1800-tallet. Til gengæld ville han nok være skeptisk indstillet, hvis han havde modtaget en mail fra en landsformand inden for folkeoplysningen med opfordring til at købe et gavekort til ham. :)

 

I min optik har den folkeoplysende sag aldrig været så vigtig som nu. Demokratierne over hele Verden er under et kæmpe pres under populistiske slagord, mistillid, fake news, politikerlede, internettrolde og brugen af kunstig intelligens.

- Torben Stenstrup, Landsformand

I min optik har den folkeoplysende sag aldrig været så vigtig som nu. Demokratierne over hele Verden er under et kæmpe pres under populistiske slagord, mistillid, fake news, politikerlede, internettrolde og brugen af kunstig intelligens. Udfordringerne i Verden tårner sig op i form af krig, økonomiske kriser, protektionisme, klimaforandringer og en klode, der er presset til det yderste. I Danmark er der også nok at tage fat på, og afskaffelsen af en enkelt fridag har måske fået lidt rigeligt opmærksomhed, når vi tænker på skærmtid og mistrivsel blandt vores børn og unge eller prioriteringer i velfærdsløsninger til børn, unge, syge, ældre og mennesker med et handicap. Der er sådan set nok at tage fat på i Verden, i Europa, i Danmark, i kommunen og i hverdagslivet hos den enkelte borger …

Men så er det godt, at vi har DOF’s aftenskoler!

Vi binder nemlig mennesker sammen i stærke lokale fællesskaber og giver mulighed for, at den frie, åbne og nysgerrige samtale kan finde sted på tværs af ekkokamre og siloer – så vi får blik for andre perspektiver end vores egne. Vi har et væld af spændende tilbud på hylderne, hvor vi kan mødes og være aktive sammen, mens vi tilfører nye elementer på vores vej mod livslang læring – og styrker hjernen, kroppen og sammenhængskraften.

Så mangler vi sådan set bare to ting for at få succes med vores fortælling om, at DOF’s aftenskoler er svaret på Verdens bønner.

Det ene er flere kunder i butikken! Altså at mange flere mennesker her i landet får øjnene op for de mange muligheder, vi kan byde ind med i menneskers hverdagsliv og livsfaser via alt det gode, der finder sted i vores 270 medlemsskoler over hele Danmark.

Det andet er, at politikere og beslutningstagere lokalt og på landsplan tager aftenskolen alvorligt og forstår vigtigheden af at investere i vores fantastiske potentiale! Vi er faktisk ikke bare et unyttigt sammenrend af kvinder på 64, der hedder Kirsten og har en forkærlighed for ler, engelsk, afspænding og strikkepinde. Sammen med landets øvrige godt 1.000 aftenskoler er vi i kontakt med 1 mio. mennesker hvert eneste år. I DOF’s medlemsskoler mødes vi hvert år i øjenhøjde med 160.000 mennesker og sætter gang i samtaler, refleksioner og dialog i enestående relationer. Vores relationer bygger på tillid, uegennytte og fagligt højt kvalificerede ildsjæle.

Den relation kan en kommune eller statslige enheder aldrig nogensinde etablere. Det er dem, der har ansvaret for at skaffe løsninger på en lang række af de kæmpestore samfundsmæssige udfordringer, jeg nævnte tidligere. Men økonomien er under pres, og faktisk kan myndighederne slet ikke købe sig til borgernes gode liv eller opbygge frivillige og tillidsbaserede relationer.

Lige præcis dette emne og DOF medlemsskolernes lokale værdiskabelse som civilsamfundsaktør (til en uhørt lav betaling i det store regnestykke) bliver omdrejningspunktet for en konference, vi har fået mulighed for at holde på Christiansborg til efteråret. Den aftale kom i stand med et folketingsmedlem, der gav os den helt store rundvisning på Christiansborg i forlængelse af årsmødet i Region Hovedstaden. I hovedbestyrelsen glæder vi os til konferencen og har netop nedsat en arbejdsgruppe, der kaster sig over planlægningsopgaven.

Som sagt er der et kæmpe behov for folkeoplysende indsatser i den tid, vi lever i. Og lige nu kan vi ovenikøbet galopere afsted på skuldrene af Grundtvig. Men det er også åbenlyst, at vi skal have skabt nye fortællinger om aftenskolernes bidrag og have tydeliggjort, hvilken relevans vi kan skabe for befolkningen og velfærdssamfundet. Det kalder på forandringer rundt om DOF og vores medlemsskoler og ud mod omverdenen. Men også indadtil i vores eget univers – det som jeg har formastet mig til at kalde ”DOF-familien” og nu har forstået, fungerer bedre som ”DOF-fællesskabet” (fordi nogle har særlig søde eller særlig stride familier og ikke ønsker disse associationer overført til DOF-regi) … For mig at se udgør skoleledere, bestyrelsesmedlemmer og nøglepersoner i vores 270 medlemsskoler sammen med sekretariatet og folkevalgte i landsorganisationen et stærkt arbejdsfællesskab.

Med løftet blik mod omgivelserne har vi brug for i fællesskab at udforme en ny slagkraftig strategi med tydelige formuleringer og konkrete bud på, hvor DOF-fællesskabet skal bevæge sig hen i løbet af 2025-2028. Det er denne inddragende proces, vi har arbejdet med i hovedbestyrelsen, på to landsrådsmøder og senest ved de fem årsmøder i regionerne, hvor Henrik og jeg har haft fornøjelsen af at deltage. Og i dag på landsmødet vil vi gerne have alle jer med til at bidrage med indhold til strategien.

Det foregår efter frokost, når vores udviklingskonsulenter Anne og Kirsten lægger op til tre runder med dialog og gruppeopgaver.

Først vil vi arbejde med tre værdiord, der kan indkapsle det DNA i DOF-fællesskabet, som vores adfærd og handlinger bygger på hele vejen rundt. Det vil altså sige tre værdiord, der både kan gælde i den enkelte aftenskoles møde med deltagere og medlemmer, i det tværgående fællesskab mellem medlemsskolerne og i relationen mellem DOF som landsorganisation og den enkelte medlemsskole.

For det andet skal vi kaste fokus på alt det, I som medlemsskoler har lyst til at bidrage med til DOF-fællesskabet – og alt det, I forventer at modtage fra landsorganisationen. I kan måske forestille jer en hjemmeside hos en udbyder af TV-pakker – hvor man kan vælge mellem fire forskellige pakker, der passer til forskellige behov. Vores 270 medlemsskoler er også vidt forskellige i forhold til størrelse, interesse, udviklingsfokus – og med opgaven i eftermiddag vil vi stille jer en række spørgsmål for at få data og viden til de vigtigste elementer, der skal være i ”TV-pakken”.

Som det tredje vil vi gerne spørge ind til jeres interesse for at gå med i nationalt forankrede udviklingsprojekter, hvor DOF inden for en række forskellige temaer tænker at invitere 5-10 medlemsskoler med i hvert projekt – og så ansøge private fonde og offentlige puljer om midler til at realisere projekterne for. Ideen er dermed, at vi kan skabe et større kvalitets- og kompetenceløft i fællesskab med en ansat projektleder, end de enkelte medlemsskoler vil være i stand til at kunne klare alene. Og samtidig kommer vi kun til at gå med udviklingsprojekter, som har en stærk forankring i konkrete medlemsskoler. Det kan fx være projekter, der handler om at udvikle nye fag og formater i aftenskolen, styrke skoleledernes arbejdsglæde, række ud til mennesker med demens eller fyre op under danskernes grønne omstilling.

Og lige præcis i forhold til den grønne omstilling kan vi nok godt forvente, at eftermiddagens oplægsholder Anders Morgenthaler vil give os alle sammen et godt kærligt spark i bagdelen under overskriften ”Kan aftenskolen frelse verden”. Jeg gætter på, at Anders vil opfordre aftenskolerne til at komme ud af hængekøjen og lægge kræfter i at arbejde med magelig adfærd og grønne hverdagshandlinger blandt de 1,6 mio. voksne danskere, hele den folkeoplysende familie i DFS har kontakt med i løbet af et år.

Folkeoplysningen næres ved det talte ord og stærke kernefortællinger.

- Torben Stenstrup, Landsformand

Jeg har været langt omkring i min landsmødetale, men jeg ved jo, at det ikke er første gang, I er udsat for en lang tale fra en landsformand i DOF. Folkeoplysningen næres ved det talte ord og stærke kernefortællinger. Hvordan vi slipper historierne løs og bliver bedre til at udtrykke levende pointer om aftenskolernes virke – det bliver vi helt sikkert klogere på om lidt, når Birgitte Dam Jensen får ordet.

Men før vi når dertil, har jeg lyst til at synliggøre den kæmpe mangfoldighed og spændvidde, der er hos vores medlemsskoler og alle jer, der er mødt frem her på Munkebjerg Hotel.

Så nu nævner jeg en række udsagn, og så beder jeg alle, der kan genkende sig selv i beskrivelserne om lige at rejse sig op.

  • Hvem bor Øst for Storebælt / Vest for Storebælt?
  • Hvem kommer fra en skole, der har fem eller færre hold på en sæson?
  • Hvem er for tiden skoleleder?
  • Hvem kommer fra en skole, der tager aktivt del i aftenskolernes samråd eller i folkeoplysningsudvalget i en kommune?
  • Hvem kommer fra en skole, der har tilbud målrettet mennesker med særlige behov?
  • Hvem har været med til landsmøde mere end 3 gange?
  • Hvem er med til landsmøde i DOF for første eller anden gang?

Og DOF handler i høj grad om fællesskab og om at føle sig velkommen. Så til alle jer, der stadig sidder ned – kig lige en gang på disse nye ansigter i forsamlingen. Vil I ikke opsøge nogle af disse friske kræfter i løbet af dagen og hilse ordentlig på dem og høre om deres ideer til en stærk aftenskolebevægelse?

Så vil jeg give ordet til Henrik og ønske jer alle sammen en rigtig dejlig dag her på et fantastisk landsmøde.

Rigtig hjerteligt velkommen til Landsmøde 2024!

Læs også