Folkeoplysningens Idéraket
Skrevet af:
Cecilie Lunding Korsgaard, IT-supporter og digital markedsføringskonsulent
Udgivet 18. september 2024
DOF deltog på Kulturmødet Mors med en ideraket, der skulle hjælpe de besøgende i luften med spændende ideer, som måske kunne skydes afsted i en aftenskole.
I uge 34 summede Nykøbing Mors for 11. gang af ekstra meget liv og kærlighed til kunst og kultur på Kulturmøde Mors. Blandt de engagerede og initiativrige var vi fra Dansk Oplysnings Forbund selvfølgelig også i år.
I år havde vi et nyt koncept med i kulturmødets program: ’Folkeoplysningens Idéraket’. Et skema til udvikling af idéer, der kan komme til at flyve i folkeoplysningens rammer. Med inspiration fra klassiske forretningsplaner hjælper skemaet til at overveje og huske alle aspekter omkring at starte og drive fritidsundervisnings/-aktiviteter. Alt fra målgruppe, lokaler, økonomi og markedsføring er med rumrejse-metaforer sat ind i en let forståelsesramme.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Vil du prøve?
Har du en idé til en folkeoplysningsmission? Måske trænger det du arbejder med nu til en gennemgang?
Måske har du kun nogle elementer at byde ind med – som kan blive koblet med nogle andre? Kontakt vores foreningskonsulent Anne Refsgaard – hun hjælper med at få idéer til at flyve.
Download skema til din egen idéraket (PDF)
Download forudfyldt skema til inspiration (PDF)
Mange gode snakke
Selvom DOF’s raketværksted poppede op flere gange på årets kulturmøde, blev det ikke til en stjernestorm af nye idéer. Til gengæld blev det til rigtig mange, gode snakke og møder med folk – både nogle vi kendte i forvejen, men heldigvis også en masse nye, der fik øjnene op for folkeoplysning og aftenskole. Der blev udvekslet kontaktoplysninger, sået inspiration og vejledt i at starte nye aftenskoler, blandt andet på Mors, hvor DOF ikke har en medlemsskole endnu.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
Mange sanseindtryk
Kulturmødet Mors er en platform for dialog om kunst og kultur, hvor kunstnere, magthavere, meningsdannere og borgere mødes for at diskutere og forstå aktuelle temaer i kulturdebatten. Kulturmødet gennemføres som en festival, hvor et fagligt program kombineres en masse kunstneriske aktiviteter.
Kulturmødet inviterer til at tænke i andre og måske skæve baner. I år for eksempel med påstanden om litteraturens påvirkning af arkitekturen og drøftelser om, hvorvidt kunstig intelligens kan gøre opera tilgængeligt for en bredere skare. Eller nysgerrigheden om, hvilke stikpiller Niels Krause Kjær har skrevet ind i sine politiske spændingsromaner, og følelsen, når August Høyen er i sync med de mange unge deltagere med en kærlighedssang til sin mor. Og mange steder fra morgen til aften lyder fællessang. Oplevelser og indtryk pirrer sanserne og sætter tanker i gang, som måske ikke en-til-en bliver til et aftenskolekursus, men som skaber inspiration.
(Artiklen fortsætter efter boksen).
Vendsyssel – Fritid For Alle på Kulturmøde
Skoleleder og bestyrelsen fra DOF-medlemsskolen Vendsyssel – Fritid for Alle var på fællestur til Kulturmødet. De var også forbi vores raketværkstedet, hvor vi sammen gennemgik deres forstående strikkefestival. Men Kulturmødet gav dem også en masse inspiration:
”Det har givet mange - også vilde - idéer til nye kurser og events hos os,” fortæller skoleleder Maj-Britt Zielke og fortsætter: ”Og så var det fantastisk som bestyrelse og daglig leder at være sammen fulltime i tre dage. Afslutte dagen med at høre fra hver: Noget var vi sammen til; men vi gik også hver for sig. Så der var både fælles og egne oplevelser at dele.”
Skolen benyttede også et arrangement om strikning til at promovere Festival Vinterstrik Hirtshals, som den afholder i uge 7 og 8.
Over 500 arrangementer
Kulturmødeprogrammet omfatter over 500 arrangementer fordelt på mere end 25 scener, alle gratis og åbne for alle. Kulturmødet tiltrækker over 35.000 gæster.
Kulturmødet Mors 2024 præsenterede seks temaspor:
Demokrati; Fremtid, forretning og reformer; Næste generation; Trivsel og sundhed; Grøn dagsorden; Kunstnerliv.
Trivsel og sundhed
Vi udsendte fra sekretariatet fik også tid til at netværke og deltage i de mange af de spændende workshops og oplæg. Flere var særdeles aktuelle for aftenskoler.
Specielt i temasporet Trivsel og sundhed, hvor der blandt andet blev sat fokus på, hvordan deltagelse i kultur har betydning for mental sundhed. Her hørte vi blandt andet eksperter, pårørende og aktører fra kulturlivet til at fortælle om Demensvenlig Kultur.
Vi besøgte også vores gode kollegaer fra landsforbundet FORA, som inviterede til paneldebat under spørgsmålet ”Kan keramikere erstatte psykiatere?”.
Der var også en spændende samtale om kommunernes rolle i at skabe fællesskaber i fremtidens kulturliv.
Hertil kom forfattersnakke, koncerter, gadeteater og en masse andre spændende ting, som både gav inspiration og god energi.
Kulturmøde Mors løber af stablen igen den 21. til den 23. august 2025, og i DOF’s sekretariat er vi klar igen med både at hjælpe med nye idéer – og til at blive inspireret af andres.