Det må ikke blive dyrere for personer med handicap
Skrevet af:
Henrik Christensen, Sekretariatsleder
Udgivet 9. december 2024
Flere personer med handicap skal have adgang til fritidslivets fællesskaber. Derfor skal øgede tilskud sikre, at deltagere med handicap skal betale det samme, som alle andre.
DOF bakker op om Det Centrale Handicapråd og dets kampagne for at få flere personer med handicap med i fritidsfællesskaber. Det er i fuldstændig tråd med DOF’s ambition om at skabe aftenskole for alle. Og vi mener også, at rådets anbefalinger er både gode og relevante.
I august 2024 lancerede Det Centrale Handicapråd en kampagne, der satte fokus på at få flere personer med handicap med i fritidsfællesskaber. Kampagnen indeholder tre afsnit af podcast-serien ”Er det et handicap?” med Felix Smith, et inspirationskatalog med eksempler fra et bredt udsnit af fritidslivet og 10 anbefalinger til stat og kommune.
(Artiklen fortsætter efter boksen).
Det Centrale Handicapråd
Det Centrale Handicapråd (DCH) er et uafhængigt råd, som rådgiver regeringen og Folketinget i handicappolitiske spørgsmål. Rådet arbejder for et samfund, hvor personer med handicap har samme muligheder som alle andre. Rådets opgaver består blandt andet i at stille forslag om konkrete politiske initiativer, gennemføre holdningsbearbejdende kampagner samt drøfte og vurdere samfundsudviklingen i lyset af FN’s Handicapkonvention.
Anbefalinger giver mening
I DOF er vi stolte over at være repræsenteret i inspirationskataloget, hvor både DOF Paarup Aftenskole og SUKA fortæller om deres tilbud til deltagere med handicap.
Vi har også kigget de 10 anbefalinger lidt i sømmene og lavet en vurdering af, hvilke anbefalinger, der giver mening at diskutere i relation til aftenskoler.
DOF deler helt generelt målet om, at flere med handicap skal være en del af fritidslivets fællesskaber. Dansk Oplysnings Forbund repræsenterer mange skoler, der henvender sig specifikt til deltagere med handicap, og arbejder løbende på at bedre mulighederne for deltagelse i de almene aftenskoler også.
I forbindelse med det arbejde konstaterer vi, at der er ulige vilkår i kommunerne, og DOF er er meget enig i og også bannerfører for, at der gennemføres en behovsanalyse og en genopretning af niveauet for tilskud til handicapbetingede udgifter jævnfør Folkeoplysningslovens paragraf 44, stk. 2. Det er en helt urimelig situation, som nogle personer med handicap stilles i, når de ud over prisen for et aftenskolekursus skal betale en til tider meget stor udgift til befordring for at kunne deltage. Det er en negativ forskelsbehandling af personer med et handicap.
(Artiklen fortsætter efter boksen).
Lov om tilskud til personer med handicaps deltagelse i folkeoplysende aktiviteter
Paragraf 44, stk. 2 refererer til det, vi i daglig tale kalder Folkeoplysningsloven, og omhandler statstilskud til den folkeoplysende voksenundervisning.
Statstilskud
- 44, stk. 2: Kulturministeren yder tilskud til handicappedes deltagelse i folkeoplysende virksomhed.
Kilde: Retsinformation
Det Centrale Handicapråd anbefaler kommunerne at øge fokus på brugen af Servicelovens paragraf 117, stk. 1 til at dække udgifter til individuel befordring i forbindelse med deltagelse i fritidsaktiviteter. Denne anbefaling er DOF også enig i, og den kan medvirke til at mindske den negative forskelsbehandling, som personer med handicap oplever, grundet den lave ramme til tilskud efter Folkeoplysningslovens § 44, stk. 2.
(Artiklen fortsætter efter boksen).
Lov om Social Service
Støtte til individuel befordring
- 117. Kommunalbestyrelsen kan yde tilskud til personer, som på grund af varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for befordring med individuelle transportmidler.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelser om hjælp efter denne bestemmelse kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Kilde: Retsinformation
Skab overblik
DOF ser også et stort potentiale i Det Centrale Handicapråds anbefaling om et langt stærkere kommunalt engagement i at udbrede kendskabet til fritidslivets tilbud til personer med handicap. Der er således i mange kommuner en række af aftenskoletilbud og -hold, som personer med handicap kan deltage på. Opdaterede oversigter over aktiviteter og tilbud vil være velegnede for at fremme deltagelsen i fritidslivet for personer med handicap.
Et indgående kendskab til fritidslivets muligheder vil være et godt fundament for Det Centrale Handicapråds anbefaling af en kommunalt forankret fritidsvejledning for personer med handicap. Det er en anbefaling, som DOF bakker op, og vi er enige i, at det er vigtigt, at en bred kreds af kommunale medarbejdere med kontakt til personer med handicap skal have kendskab til kommunens tilbud om fritidsvejledning.
Forslaget om at etablere en forsøgspulje med ekstra ledsagelse, ser vi også positivt på. Ekstra ledsagelse kan også bruges i aftenskolerne og vil blive hilst velkommen, da der er et stort udækket behov. Vi ser dog gerne, at der allerede ved en sådan puljes opstart er indtænkt forankringsmuligheder, da vi oplever et behov for kontinuerlighed i brugen af fritidstilbud.
DOF’s egen anbefaling
I øvrigt viser inspirationskatalogets eksempel fra DOF Paarup Aftenskole også, at der er gode erfaringer med at lade personer med handicap deltage på almene hold. Det er ikke uden udfordringer, men hvis kommunerne bakker op om dette, er der også fine gevinster at hente. Så i DOF tilføjer vi en yderligere anbefaling: at kommunerne udnytter lovens rammer og støtter op om sådanne initiativer.
Sammen kan vi skabe rammerne for, at personer med handicap for lige adgang til fritidslivets fællesskaber – med alle de mange fordele det medfører.