Grønne valg i køkkenet

Skrevet af:
Kirsten S. Knudsen, Foreningskonsulent
Udgivet 21. marts 2025
Blindes Oplysningsforbund i Aarhus har sat bæredygtige initiativer i gang for synshandicappede. Workshops, airfryere og måltidskasser har fået en helt central plads i denne satsning.
Blindes Oplysningsforbund (BOF) har i de seneste år arbejdet målrettet på at gøre køkkenet mere tilgængeligt og bæredygtigt for synshandicappede. Gennem en række projekter, der strækker sig fra 2023 til 2025, er der blevet sat fokus på både grønne madvalg, energibesparelse og måder at gøre madlavning lettere og mere inkluderende.
Bæredygtige Workshops: Fokus på grønnere adfærd
I efteråret 2023 startede BOF med at afholde grønne workshops med fokus på bæredygtig madlavning. Formålet var at hjælpe deltagerne med at tage den grønne omstilling med hjem i deres egne køkkener.
Hver workshop havde et specifikt tema, såsom bælgfrugter, plantefars, kål og CO2-venlig mad. Underviserne forberedte måltider, som deltagerne kunne smage på og få en ’hands-on’-oplevelse gennem en række workshops, som blev en stor succes.
Den praktiske afprøvning skabte en øget motivation blandt deltagerne, der fik lyst til at prøve nye, grønne ingredienser i deres egen madlavning.
Skoleleder Merete Raun Poulsen fortæller:
”Vi oplever, at deltagerne virkelig har taget den grønne omstilling på sig og tager ansvar. Også snakken i huset har ændret sig. Pludselig kan man opleve nogen, der diskuterer bælgfrugter på gangen og deler erfaringer. Det er noget nyt!” siger den begejstrede skoleleder, som har fulgt projektet tæt fra start og været med til at lave ansøgningerne.
(Artiklen fortsætter efter citatet).
”Deltagerne har også fået mod på at være sammen om det, og har for eksempel lavet et madfællesskab. Det er faktisk mere, end vi turde håbe på.”

Airfryere og bæredygtig madlavning
I foråret 2024 blev der sat fokus på airfryeren som et praktisk og bæredygtigt redskab for synshandicappede. Airfryeren er nemmere at håndtere end en traditionel ovn og kræver mindre fysisk håndtering, hvilket er en stor fordel for personer med synshandicap. Derudover er airfryeren elbesparende og kan erstatte komfuret, som kan være svært at lokalisere for personer med nedsat syn.
Airfryeren er tillige med til at gøre det muligt at tilberede mere fedtfattige måltider, hvilket er et stort plus for målgruppen, der ligesom resten af befolkningen ofte lever med forskellige livsstilssygdomme. Flere aftenskolehold blev oprettet, hvor deltagerne kunne lære at bruge airfryeren og samtidig få indsigt i, hvordan man kan vælge grønnere alternativer.
Madspild og måltidskasser
I efteråret 2024 blev konceptet videreudviklet med fokus på madspild og måltidskasser. I dette projekt blev deltagerne ikke kun præsenteret for bæredygtige måltider, men blev også inddraget i dele af selve madlavningen og grundigt vejledt i opskrifterne.
Der blev holdt otte workshops, hvor deltagerne blev vejledt i madlavningen og tilberedelse af opskrifter. Hver anden uge modtog deltagerne en måltidskasse, hvor ingredienserne var tilgængelige og lette at håndtere for synshandicappede. For at sikre tilgængelighed blev emballagen designet, så deltagerne kunne mærke og høre indholdet i kasser og poser, og opskrifterne blev sendt både på stor skrift og i blindskrift.
Deltagerne blev også introduceret til en podcast, som forklarede, hvad man skulle tage frem og have klar til madlavningen. Dette gjorde det nemmere for deltagerne at følge med, selv når de lavede mad derhjemme. Projektet blev populært, og 25 deltagere fulgte med i hele forløbet.
Merete mener, at hele forløbet har været givende, ikke blot på viden og kompetencer, men også for fællesskabet:
”Deltagerne har også fået mod på at være sammen om det, og har for eksempel lavet et madfællesskab. Det er faktisk mere, end vi turde håbe på.”
(Artiklen fortsætter efter billedet).

Måltidskasser: En løsning for fremtiden
I perioden oktober 2024 til sommeren 2025 bliver der arbejdet med at analysere data og implementere et indkøbsfællesskab. Formålet er at finde en permanent løsning, hvor synshandicappede får lettere adgang til tilgængelige måltidskasser. Der er indhentet data via spørgeskemaer og interviews med deltagerne for at finde ud af, hvad der fungerede godt, og hvad der kunne forbedres.
Test med både synshandicappede og seende deltagere er også en del af forsøget, for at finde ud af, om eksisterende måltidskasser kan tilpasses de særlige behov for synshandicappede.
Partnerskaber og netværk
Projektet har haft stor fordel af de mange partnerskaber og det netværk, BOF har opbygget gennem årene. En vigtig del af projektet har været samarbejdet med forskellige eksperter og konsulenter, herunder Trine Rubak, der tidligere har arbejdet som køkkenleder i BOF og nu arbejder med bælgfrugter og grøn mad i Øens Madhus.
Rubak har været en drivkraft bag udviklingen af opskrifter og har arbejdet sammen med ernæringseksperter som Nille Andersson og fødevareteknolog Hirse Kristensen for at sikre, at maden både er bæredygtig, sund og grøn. Desuden har it-konsulent August Krarup stået for lyddesign og podcastproduktion, hvilket har gjort det muligt for deltagerne at få støtte og vejledning i lydformat.
En vision for fremtiden
BOF’s projekter har ikke kun handlet om at introducere grønnere valg i køkkenet, men også om at skabe et fællesskab for synshandicappede, hvor de kan føle sig selvhjulpne og opnå større livskvalitet.
Med de erfaringer, der er høstet fra de første projekter, er der en stærk vilje til at fortsætte arbejdet og gøre det muligt for deltagerne at fortsætte de grønne valg hjemme. Der er et ønske om at etablere et langsigtet indkøbsfællesskab og fortsætte udviklingen af måltidskasser og opskrifter, der kan hjælpe synshandicappede med at leve et sundere og mere bæredygtigt liv.
Hvor kommer pengene fra?
Blindes Oplysningsforbund har fået midler fra to forskellige puljer:
Aftenskolernes Grønne Omstillingspulje i Aarhus Kommune. Der har været 2 millioner kr. i puljen i 2023-24, med to årlige uddelingsrunder, hvor man har kunnet søge op til 75.000 kr.
OF’s Lokalforeningspulje, som søges via DOF. Der er to uddelingsrunder om året, og der kan søges op til 25.000 kr.