Stærke, faglige fællesskaber

Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 28. marts 2025
På første sal i en baggård i et slidt industrikvarter på Amager fremstilles smykker, fællesskaber og ambassadører for det gode håndværk.
Mellem femetagers ejendomme til den ene side og Kløvermarkens åbne boldbaner til den anden, ligger en kile af gamle industribygninger klemt inde. Området er et levn fra dengang, København – og Amager – i højere grad var en god blanding af boliger og produktion. Her finder du en del autoværksteder blandet med specialbutikker og mindre produktionsvirksomheder.
Og inde bagerst i en baggård ved siden af en motorcykelmekanikers rustikke lokaler snor en ståltrappe sig op til et fantastisk værksted. Heroppe bor Smyk2000, der udbyder kurser i smykkeproduktion af meget høj karat. Selv om placering er ganske undseelig, er det på mange måder et passende sted – for Smyk2000 har stærke rødder i håndværket.
Slidt med ynde
Selve værkstedet har den skønne patina af mange års og mange hænders brug. Det er et sted, der bliver brugt – men også værnet om. Inventaret er velholdt og funktionelt, og alt værktøj har deres tydelige faste plads. Noget ved de mange selvstændige arbejdsstationer og andet – mere specialiseret – på væggene med karakteristisk omrids malet på, så det tydeligt afkodes, hvor det hører til.
Her sidder deltagerne fordybet over deres respektive projekter, og lydene veksler mellem hvæsende gasbrændere, dæmpede slag, filelyde og afdæmpet snak. Stedet emmer af koncentration og skaberglæde.
(Artiklen fortsætter efter billedet).

Med 22 fuldt udstyrede arbejdsstationer, er der plads til, at alle deltagere kan lave deres projekter. Foto: Martin Hansen
Højt ambitionsniveau
Gitte Bjørn står for dagens undervisning og er ved siden af at være udøvende smykkekunstner helt central på Smyk2000. Det er hendes værksted, skolen bruger, og hun overtog det i 2009 fra grundlæggeren, Carsten From. Udover værkstedet over tog Gitte også værdierne – ikke mindst et højt ambitionsniveau.
”Jeg vil så gerne formidle kvalitet,” fortæller hun. Men det betyder ikke, at Smyk2000 kun er for dygtige deltagere. Der er ingen optagelsesprøver, og alle er velkomne. Og det betyder naturligvis også, at der kan være stor forskel i, hvad der bliver produceret. Men pointen er netop, at alle lærer respekten for kvalitet:
”Vi uddanner ikke halvstuderede røvere, men ambassadører for det gode håndværk!” fastslår Gitte Bjørn.
Skolen har da også haft elever, der er kommet til at leve af at lave smykker, og skolen bruges tillige som forberedelse til at søge ind på smykkedesignerlinjen på erhvervsakademiet.
Både fagligt og fællesskab
Højt fagligt niveau betyder dog ikke, at fællesskab og det sociale nedtones. Tværtimod! Pauserne er højt prioriteret – og deltagerne på de forskellige hold skiftes til at tage kage eller anden snacks med. Der skabes forbindelser og venskaber på holdene, og mange deltagere har gået i mange år. Skoleleder, Birgit Bom, begyndte selv på et hold for mere end 20 år siden – og deltager stadig, og der er deltagere, der har gået i over 30 år.
I sagens natur kommer nogle af deltagerne efterhånden op i årene. Og så er behovet for fællesskab nogle gange større. På et af holdene savnede de Bente på 90 år, der var udeblevet et par gange. Bekymret spurgte underviseren holdet, om nogen havde hørt fra Bente, hvortil en deltager svarede:
”Bente har det fint. Jeg spillede WordFeud (spil på telefonen, red.) med hende i nat!”
Sammenholdet styrkes også via forskellige traditioner. Efterårsholdene afsluttes altid med juleafslutning med pakkeleg og en rullende udstilling af alle holds deltagerproduktioner.
Alle bliver behandlet lige
Gitte Bjørn giver en af årsagerne til, at deltagerne føler så stort tilhørsforhold til stedet:
”Alle bliver behandlet lige hos os. Uanset deres evner. Da jeg overtog værkstedet fra Carsten From, sagde han til mig: ’Husk, at alle betaler det samme for at deltage – så de skal også have samme tid fra underviseren.’ Og det underviser jeg efter – og fortæller videre til alle vores nye undervisere.”
Gitte har lavet en manual til nye undervisere. Her kan de både læse om, hvordan skolen ser på pædagogik, men også omgangen med de forskellige materialer, der bruges i smykkeproduktionen.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
”Vi uddanner ikke halvstuderede røvere, men ambassadører for det gode håndværk!”

Gitte Bjørn (th) følger hver enkel deltagers projekt nøje. Foto: Martin Hansen
Værksted i verdensklasse
Ikke kun undervisningen, men også selve værkstedet er af meget høj kvalitet. Flere gæsteundervisere har rost det. Den internationalt anerkendte smykkekunstner, Kim Buck der gæsteunderviser på skolen, har endda kaldt det et af de bedste undervisningsværksteder, han nogensinde har besøgt. Men Gitte Bjørn passer også godt på det. Blandt andet tager hun hver sommer alle hamrene med hjem og sætter dem i stand, så de er klar til næste sæson.
Lærerweekend på Ærø
Som noget helt naturligt er underviserne også af høj kvalitet. Alle er faguddannede, de fleste med diverse relevante overbygninger og er tilmed selv udøvende smykkekunstnere.
Alle underviserne samles til et årligt lærermøde – og som noget nyt bliver der i år afholdt en lærerweekend på Ærø. Her vil der både være plads til fagligt og socialt indhold – og erfaringsudveksling og visioner.
Skolen har en meget bred målgruppe – ikke mindst aldersmæssigt. Der er helt unge – både nogen der ønsker et arbejdsliv med smykker og andre der har smykkefremstilling som hobby og fristed. Der er de voksne, der søger et kreativt afbræk for deres arbejde. Og der er de ældre, der udnytter, at de har tiden til at fordybe sig. Og mange bliver som nævnt hængende. Der er eksempelvis tre gymnasieveninder, der er fortsat sammen år efter år. Og syv veninder kommer troligt hvert år fra Vojens og deltager på et weekendhold.
Begyndere integreres
Grundstammen i skolens tilbud er 12-ugers kurser, der kører både efterår og vinter med fire lektioner pr gang. Det er her, de fleste deltagere gentilmelder sig.
Derudover er der forårshold, som er fem gange fire lektioner over fem uger. Sideløbende tilbydes en række forskellige weekendhold, nogle med fast tema, og enkelte endda med udenlandske gæstelærer
Selv sommeren kommer i brug med flere ugekurser.
Der udbydes en sjælden gang imellem et begynderhold, men skolens mange
eksisterende hold rummer også plads til nybegyndere.
"Pædagogisk har vi rigtig gode erfaringer med differentieret undervisning," udtaler Gitte Bjørn.
Som noget helt nyt har skolen lanceret otte-ugers intensivt guldsmedeteknik kursus. Med hele 29 lektioner om ugen, er det i sagens natur et fuldtidskursus. Også her er aldersspredningen stor, men fælles er et skarpt fagligt fokus. I år er to kommuner gået ind i at tilbyde kurserne som ressourceforløb.
(Artiklen fortsætter efter filmen).

Portræt-video om SMYK2000
Gitte Bjørn fortæller om SMYK2000 og hvordan de tager alle kursister alvorligt.
Mund til øre-metoden
”Vi markedsfører os som de fleste på de sociale medier og via vores nyhedsbreve,” siger Birgit Bom. ”Vi sender ud til cirka 840 modtagere – tidligere og nuværende kursister. Vi reklamerer blandt andet for vores nyhedsbrev i særlig velkomsthilsen, vi sender ud til alle hold før holdstart. Og så oplever vi, at en del nye kommer, fordi de har talt med eksisterende deltagere.”
Dertil kommer ’smykologisk rådgivning’-postkort, som blandt andet lægges ud hos flere af byens guldsmede og ligger frit tilgængelig på værkstedet, så kursister kan videregive dem.
Gitte Bjørn er også et trækplaster i sig selv. Det viste sig blandt andet, da hun udstillede på Design Museum Danmark i 2023, hvor skolen efterfølgende fik nye deltagere, der selv havde søgt den frem. Gitte måtte nemlig ikke reklamere for sig selv eller Smyk2000 på udstillingen, så det var virkelig dedikerede nye deltagere. Gitte citerer den ene for at sige:
”Jeg var egentlig ikke interesseret i smykkefremstilling, men da jeg på udstillingen så, hvad man rent faktisk kan lave, måtte jeg prøve selv.”
30 år ung
Smyk2000 fejrede i 2024 sit 30-års jubilæum. Det blev markeret med en større udstilling og lotteri. Men skolen er i fortsat udvikling, og både Birgit Bom og Gitte Bjørn ser lyst på fremtiden. Deltagerne er trofaste, og der kommer løbende nye til.
”Mange danskere arbejder kun på computer og har ikke sans for materialet og de nødvendige processer,” forklarer Gitte Bjørn. ”Du kan ikke springe noget over i godt håndværk. Og det giver en stor glæde at fordybe sig med sine hænder. Det bliver der mere og mere behov for i vores samfund.”

Alle underviserne er faguddannede inden for smykkefaget. Her er det Marie Rimmen (tv), der ser nærmere på en deltagers værk. Foto: Martin Hansen
Skoleinfo
Foreningen Smyk2000
Skoleleder: Birgit Bom
Mail: info@smyk2000.dk
Web: www.smyk2000.dk
Nøgletal 2024
662 deltagere
2.113 undervisningstimer