Grønne aktiviteter i aftenskolen

Skrevet af:
Charlotte Larsen, Projektkoordinator Grøn Hverdag, DOF Næstved Aftenskole m.fl.
Udgivet 24. april 2025
På Sydsjælland og Lolland-Falster har de taget forskud på DOF’s kommende strategi og er i fuld gang med at skabe ’folkelig grøn omstilling’. Læs her hvordan.
Siden foråret 2024 har DOF-aftenskoler i Næstved, Stevns, Faxe, Vordingborg og Guldborgsund været med i det fælles projekt Grøn Hverdag. Med støtte fra flere fonde byder projektet på workshops, foredrag, debatter og studieture – alle med bæredygtighed som omdrejningspunkt.
Målet er klart: At inspirere deltagerne til at kigge på deres vaner og give dem inspiration og mulighed for at ændre dem. Gennem vores tilbud opfordrer vi til at tage ansvar – for sig selv, sin hverdag og for klimaet.
Noget med hænderne
Klimakrisen er kompleks, og informationer er der masser af. Men hvordan bliver viden til handling, når vi faktisk gerne vil være med til at gøre en forskel? Grøn Hverdags mission er at gøre mulighederne konkrete og jordnære. Deltagerne får ikke kun viden – de får også noget med hjem: noget de selv har lavet og lært om.
Om det så er at fermentere og få sin egen surkål med hjem, samle vilde urter på stranden og lave et måltid af det sammen med de andre deltagere, at reparere sin yndlingsskjorte med en japansk teknik eller at gå i haven på en gård og være med til at så frø og få spirer med hjem – så er det alt sammen eksempler på, hvor enkelt det kan være at gøre en forskel.
(Artiklen fortsætter efter billedet).

Sanketur ved Ore Strand. Foto: Helen Holm
Nye ansigter – og nyt liv i aftenskolen
Vi møder deltagere, som vi ikke før har set i aftenskole-regi. Langt de fleste af vores tilbud er arrangementer, der ligger på en hverdagsaften eller en formiddag/eftermiddag i weekenden. Vi oplever, at færre har lyst til at binde sig til lange forløb, og det er netop styrken ved disse korte, praktiske formater – én aften, én workshop – det tiltrækker nogle andre mennesker, hvor aktiviteterne i højere grad passer ind i deres hverdag.
Nogle af måderne, vi kommer i kontakt med nye deltagere på, er, at vi møder folk dér, hvor de er. Grøn Hverdag kæmper om opmærksomheden på de sociale medier, og derfor prøver vi også at være synlige i den lokale ugeavis, på torvet og ikke mindst ved at være til stede på alle kurserne og i den forbindelse fortælle om kommende kurser og foredrag.
Den grønne samtale
Vi har lagt mærke til, at vores aktiviteter kickstarter en vigtig samtale. Og det her med at finde vej ind i folks hjem ved at lave tilbud, der er enten praktiske eller oplysende, viser sig at være en virkelig god katalysator for at få snakken om vores enkelte bidrag til den grønne omstilling i gang.
Der sker også noget med samtalen på selve arrangementerne. Vi har en kæmpe opmærksomhed på at sætte rammen og skabe et tillidsfuldt rum. Og det gør noget ved fællesskabet, hvor samtalerne ret hurtigt kommer ind på trivsel, livsglæde og hverdagsvalg. Deltagerne deler flittigt erfaringer, tips og personlige lifehacks.
En fælles vej mod grønne forandringer
Grøn Hverdag er mere end nye kurser. Det er en bevægelse – en invitation til at tænke og handle grønnere. Vi ønsker at gøre bæredygtighed til noget nærværende, facilitere fællesskaber og bringe nye perspektiver og muligheder til hverdagen for den enkelte deltager.
Hvis din skole gerne vil i gang med grønne aktiviteter, så er et godt udgangspunkt at sætte sig ned og lave en idébank. Og så er det bare i gang med rugbrødsarbejdet. Min første erfaring med et kursus var en passion for at mindske madspild, og jeg gik derfor i gang med at lede efter en underviser i fermentering. Jeg løb panden mod en mur i månedsvis, men pludselig en dag lykkedes det, underviseren blev fundet gennem de mange tråde, jeg havde kastet ud i mit netværk. Kurset blev udsolgt og deltagerne afgav ønsker til andre beslægtede kurser, som jeg nu arbejder videre på.

Yndlingsskjorten repareres med sashiko og et hjerte. Foto: Puk Hyllested

En lykkelig projektleder på sanketur. Foto: Helen Holm
Projekt Grøn hverdag
Grøn Hverdag er støttet af: Region Sjælland, Landdistriktspuljen, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Oplysnings Forbund, Oplysningsforbundenes Lokalforeningspulje, Plan Danmark, Næstved Kommune
Grøn Hverdag kører som udgangspunkt indtil 31. oktober 2025
Vi har afholdt 43 unikke arrangementer til dags dato og har omkring end 20 planlagte arrangementer.
Vi kan følges her: Instagram og her: Kurser og arrangementer | Grøn Hverdag