Begejstret mand i spidsen for folkeoplysningen

Skrevet af:

Henrik Christensen, Sekretariatsleder

Udgivet 8. marts 2023

Aftenskolernes nye minister, Jakob Engel-Schmidt, er umiddelbart et kulturpolitisk ubeskrevet blad. Men han udviser lydhørhed og interesse, og det tegner lovende.

Den 15. december 2022 fik vi i Danmark en ny regering og dermed også en ny kulturminister. Navnet Jakob Engel-Schmidt var måske på forhånd knap så kendt, selvom Moderaternes nyvalgte medlem af Folketinget tidligere har haft sæde på Tinge for Venstre. Engel-Schmidt var nok ej heller den, de fleste kommentatorer havde spået en fremtid som kulturminister. Ikke desto mindre blev Jakob Engel-Schmidt betroet ansvaret for blandt andet folkeoplysningen og aftenskolerne, hvilket var en post, han efterfølgende har udtryk særdeles stor begejstring for, hvilket jeg synes, vi skal være glade for. En minister med begejstring og engagement for sit felt er positivt og gør, at vi tør hæve forventningerne til en udvikling inden for kulturpolitikken generelt og for lovgivningen på aftenskoleområdet specifikt.

Mellem linjerne

Træerne vokser naturligvis ikke ind i himlen, og kulturministeren har da ej heller meldt særlige politiske fokusområder ud med specifik adresse til aftenskolerne, men regeringsgrundlaget har flere gode takter for Foreningsdanmark og civilsamfundet, som også vil have væsentlig indflydelse på aftenskolernes hverdag. Regeringen vil således igangsætte initiativer, der styrker frivilligheden, hindrer og afvikler bureaukratiske byrder og sikrer fortsat stabile rammevilkår for det frivillige foreningsliv, ligesom den vil reformere forældet lovgivning. Det er dagsordner, som vi helt klart skal hilse velkommen, og som jeg vurderer kan forbedre de rammer og vilkår, som aftenskolerne arbejder under. Jeg har da også noteret mig, at kulturministeren og andre politikere har et stærkt fokus på, at det skal være nemmere at være forening i dagens Danmark, herunder ikke mindst når det kommer til foreningernes samspil med bankerne.

(Artiklen fortsætter under boksen)

... det er mit bud, at der med Jakob Engel-Schmidt nu er en bedre mulighed for at få kigget Folkeoplysningsloven efter i sømmene og få lavet nogle ændringer. Dog er jeg ikke overbevist om, at det er en dagsorden, han vil sætte af sig selv, men det hjælper vi ham gerne med!

- Henrik Christensen, Sekretariatsleder

Ny lov?

Vi kan naturligvis godt diskutere, om Folkeoplysningsloven går ind under kategorien ’forældet lovgivning’, men en række justeringer kunne nok være på sin plads. Mens en revision af Folkeoplysningsloven var en dagsorden for tidligere kulturminister Joy Mogensen, så var det ikke tilfældet for efterfølgeren Ane Halsboe-Jørgensen, og det er mit bud, at der med Jakob Engel-Schmidt nu er en bedre mulighed for at få kigget Folkeoplysningsloven efter i sømmene og få lavet nogle ændringer. Dog er jeg ikke overbevist om, at det er en dagsorden, han vil sætte af sig selv, men det hjælper vi ham gerne med!

Vores nye kulturminister har allerede vist sig som en handlingens mand. Slots- og Kulturstyrelsen havde således besluttet at spare hejsningen af Dannebrog på Kronborg væk, men den symbolik, historie og kultur, som flaghejsningen på Kronborg stod for, skulle bevares, når det stod til kulturens minister – og så blev der fundet en løsning. Det sender et signal om, at delegation og armslængdeprincip er fint, men at kulturministeren også er villig til at bruge ’magten’, når formålet er den danske kultur.

Positive signaler

Jakob Engel-Schmidt har ikke et helt naturligt afsæt inden for kulturpolitikken, og det har da også været svært at finde kulturpolitiske udmeldinger fra ham forud for hans udnævnelse til minister. Det har han også selv givet udtryk for i flere interviews. Jeg har noteret mig, at kulturministeren har ønske om og bruger tid på at komme tættere ind på sit ressort. I januar havde han således inviteret en række af de store landsorganisationer og paraplyorganisationer til møder, hvor vi var repræsenteret gennem Dansk Folkeoplysnings Samråd. Et møde var primært et ’vi skal lære hinanden at kende’- møde, mens et andet møde havde særligt fokus på inflationens konsekvenser for foreningslivet. Jeg synes, det sender positive signaler om interesse og lydhørhed fra vores nye minister, og det håber jeg vil vare ved!

Jeg ser frem til samarbejdet med Jakob Engel-Schmidt og håber, at kulturministeren og alle gode aktører på det folkeoplysende felt sammen kan styrke og udvikle rammerne for den brede folkelige oplysning og aftenskolerne, så endnu flere borgere får mulighed for at deltage i folkeoplysende aktiviteter og meningsfulde fællesskaber.

Foto: Steen Brogaard

Læs også