DOF’s første medlemsskole

Skrevet af:

Martin Hansen, Kommunikationskonsulent

Udgivet 14. marts 2023

Roskilde Aftenskole var med, da DOF blev dannet, og er med medlemsnummer fire en af forbundets første aftenskoler.

I et nummer af Spektrum, hvor vi skriver om DOF’s historie og jubilæum, er det oplagt at kigge nærmere på de første skoler, der blev medlem af DOF. De stiftende medlemsskoler. Dem kan vi nemt finde, da alle medlemmer får et fortløbende nummer.

Skolen med nummer et eksisterer desværre ikke længere. Det var Lyngby-Tårbæk Aftenskole, der er omtalt i artiklen om DOF’s historie. Faktisk eksisterer en stor del af de første, stiftende skoler ikke mere. Enten fordi, de simpelthen, som det ind imellem sker for aftenskoler, tabte pusten og lukkede ned, eller fordi de er fusioneret med andre skoler. Det sidste har været en naturlig udvikling blandt andet som følge af flere omgange af kommunesammenlægninger.

Den fjerde skole

Roskilde Aftenskole, der hidtil har haft medlemsnummer fire, er et eksempel på en skole, der er fusioneret. Men den eksisterer stadig med eget navn og logo – og udsender fortsat eget katalog og har sin egen hjemmeside.

Roskilde Aftenskole har fra begyndelsen været nært knyttet til DOF. Aftenskolen kan ligesom DOF fejre sit 50-års jubilæum i år. Og tilmed var Ane Schmidtsdorff, der var med til at starte Roskilde Aftenskole, en vigtig del af DOF’s historie, ikke mindst som DOF’s første landsformand. Det kan du læse mere om i ’Et forbund på trods’ i dette nummer af Spektrum.

Fra kommunal til privat

Roskilde Aftenskole deler skabelsesberetning med en stor del af de aftenskoler, der kom med i DOF i de første år. I 1972 besluttede Roskilde Kommune sig for at lukke den kommunale aftenskole. Dette var en tendens i mange af landets kommuner, der tidligere havde haft tradition for kommunalt drevne aftenskoler.

Ane Schmidtsdorff fortæller i bogen for DOF’s 40-års jubilæum, at skolens undervisere fik at vide, at de ”bare kunne gå over i AOF”. Det syntes størstedelen var for groft, og derfor stiftede de – med rådgivning fra Benjamin Blomgren (der er omtalt i artiklen om DOF’s historie) Roskilde Aftenskole i februar 1973. Det var Ane Schmidtsdorff, der sammen blandt andet Jørgen Jermind stod bag den nye skole.

Langtidsholdbar

Med basis i den tidligere, kommunale aftenskole fik Roskilde Aftenskole hurtigt et bredt fagudvalg. Det var jo de fleste af den kommunale skoles undervisere, der blot fortsatte i en ’privat’ skole. Således havde skolen både kreative, boglige og bevægelsesfag. Nogle af fagene har stort set overlevet til i dag.

Anne Lauridsen overtog i 1981 holdet i glas- og porcelænsmaling. Det underviser hun stadig i hver mandag formiddag. Lise Pedersen har ikke helt samme erfaring. Hun kom først til fem år senere og underviser fortsat i engelsk og tysk. Der er flere hold, der har kørt i mere end 20 år, og selv om de oplever, at der kommer færre på holdene, vidner det om en stor stabilitet.

Stabiliteten understreges ikke blot af vedholdende deltagere og undervisere. På lederposten har der blot siddet seks forskellige mennesker i skolens 50 år. Efter Jørgen Jermind tog Ane Schmidtsdorff over i midt 80’erne og til 1998. Herefter skiftedes lederne lidt hurtigere ud, inden posten i 2019 blev overtaget af Brian Hornuff.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Brian Hornuff

”Vi synes, det er meget vigtigt at bevare Roskilde Aftenskole som navn og egen afdeling, da der historiemæssigt er mange gode oplevelser forbundet med skolen.”

- Brian Hornuff, Skoleleder

Underafdeling

Roskilde Aftenskole er efter en fusion i dag en afdeling af Roskilde Oplysningsforbund (ROF). Men den fungerer stadig med egne kurser og egen hjemmeside.

”Vi synes, det er meget vigtigt at bevare Roskilde Aftenskole som navn og egen afdeling, da der historiemæssigt er mange gode oplevelser forbundet med skolen,” forklarer skoleleder Brian Hornuff.

”Vi er byens aftenskole,” tilføjer Anne Lauridsen, og hentyder til, at de ikke er underlagt et politisk parti – men er til for alle Roskildes borgere.

Således fungerer Roskilde Aftenskole indadtil som en underafdeling af ROF, mens det udadtil er to forskellige aftenskoler. Roskilde Aftenskole er den brede aftenskole med en bred vifte af fag, mens ROF primært har musiske fag på programmet.

Det sku’ være så godt …

Roskilde Aftenskole har som byens andre aftenskoler tidligere undervist rundt på byens skoler. Særligt på Gråbrødre Skole, der i en periode primært blev brugt til folkeoplysning og fritidsaktiviteter. Men for en række år tilbage valgte kommunen at samle al folkeoplysning på det gamle kaserneområde, der i dag hedder Kildegården. Her blev der lovet plads til både administration og undervisning – og der blev også bygget nyt. Blandt andet et Kunstens Hus til kreative aktiviteter, hvor brugerne blev inddraget i planlægningen. Men kommunen lovede lidt mere end den kunne holde.

”Vores ønsker blev stort set alle ignoreret,” fortæller Anne Lauridsen, der var med på kommunens workshops om huset.

Kunstens Hus er blevet et fint byggeri, og stedet summer af aktivitet. Men det er samtidig et af problemerne. For huset er ét stort lokale, hvor adskillige hold kan køre samtidigt. Og der kan være kort vej mellem inspirerende summen og forstyrrende larm. Og uden vindfang suser det på blæsende dage ind, hver gang en af dørene åbnes. Dertil kommer, at der ikke er tænkt i depotrum, men i stedet i en række mindre skabe, hvor det er svært at få plads til materialer og værktøj.

”Det var faktisk bedre i de gamle lokaler på Gråbrødre Skole,” konstaterer Anne Lauridsen, der undrer sig over, at der blev fokuseret så meget på flot arkitektur – heriblandt en meget dyr kobberbeklædning – og ikke så meget på de indre funktioner.

(Artiklen fortsætter under boksen)

”Vi fik at vide, at budgettet på 7 millioner kroner begrænsede mulighederne. Men samtidig byggede kommunen Idrættens Hus til 55 millioner kroner lige ved siden af.”

- Brian Hornuff, Aftenskoleleder

Skæv prioritering

Brian Hornuff er heller ikke så begejstret for kommunens prioriteter:

”Vi fik at vide, at budgettet på 7 millioner kroner begrænsede mulighederne. Men samtidig byggede kommunen Idrættens Hus til 55 millioner kroner lige ved siden af.”

Og selv om Roskilde som kommune ligger højt i forhold til støtte til folkeoplysning, sender forskellen i beløb et signal om, hvad kommunen finder vigtigst. Især når man medregner, at Roskilde Kommune i samme periode renoverede det centrale svømmebad for 220 millioner kroner.

I øvrigt har det også vist sig, at Kildegården alligevel ikke kunne rumme alle aftenskolernes aktiviteter, så blandt andet afspænding og yoga foregår i lejede lokaler andre steder i byen.

”Vi er også stadig repræsenteret i Viby med både yoga, Gotved-gymnastik og madlavning. Det er en vigtig ting at bevare de lokale aktiviteter uden for selve Roskilde by,” forklarer Brian Hornuff.

Gode administrationslokaler

Til gengæld har det fungeret fint, at alle aftenskolers administration er samlet i en af Kildegårdens gamle kasernebygninger. For Roskilde Aftenskole betød det dog en flytning til en anelse nyere lokaler, da skolens administration hidtil havde holdt til i Roskilde adelige Jomfruklosters klosterforvalterbolig. Der flyttede den faktisk ind kort efter, skolen blev oprettet for 50 år siden.

Men de nye lokaler giver bedre og mere tidssvarende plads – og nemmere sparring med andre aftenskoler.

Alt i alt tegner fremtiden lys for aftenskolen. Roskilde Aftenskole synes at være kommet fornuftigt igennem de seneste års nedlukninger og timetallet holder sig på et fint niveau, hvis det ikke ligefrem er stigende. Hvilket ikke synes at være tilfældet for alle byens andre aftenskoler. Så det ser ud til, at Roskilde Aftenskole er godt rustet til at tage fat på de næste 50 år.

Skoleinfo

Roskilde Aftenskole

Leder: Brian Hornuff
30 64 96 42

roskildeaftenskole@gmail.com
www.roskildeaftenskole.dk

Nøgletal for 2021

I parentes 2019-tal – før Corona og dermed mere retvisende.
414 deltagere (2019: 1.080)
1.556 undervisningstimer (2019: 3.119)

Læs også