AI kan blive dit bedste værktøj
Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 14. december 2023
AI – også kaldet kunstig intelligens – er på blot et år blevet en integreret del af mange menneskers arbejdsdag. Og der er også en række AI-værktøjer, der rummer fine muligheder for aftenskoler.
Brugen af kunstig intelligens er i løbet af det seneste år blevet almindeligt på mange arbejdspladser. Efter en tøvende start, er DOF’s medarbejdere også så småt ved at integrere AI i det daglige arbejde. Og vi ved, at flere aftenskoleledere også er i fuld gang.
Vi er stadig på et tidligt, famlende stadium, men der har allerede vist sig flere områder, hvor AI kan være en god hjælp. Og der er også opgaver i den lokale aftenskole, der kan have stor hjælp af AI. Men vi skal være kritiske i brugen!
Kun et år gammel
I november 2022 blev den første AI-baserede sprogmodel gjort tilgængelig for den brede verdensbefolkning. Det var ChatGPT, og på blot to måneder rundede tjenesten 100 millioner brugere! Tallet er i dag langt højere.
Der er i dag en del AI-tjenester tilgængelige – og flere på vej. Men ChatGPT er stadig en af de førende, hvis det drejer om at arbejde med tekst og data. Det er også ’motoren’ bag ChatGPT, der ligger under Microsofts forskellige tjenester som søgemaskinen Bing, og i nær fremtid vil den også blive integreret i Officepakken.
Hjælp til tekst og billeder
AI-tjenester kan hjælpe med en lang række opgaver, der er relevante for en aftenskole.
Specielt tekster og billeder er oplagte at få hjælp til. For eksempel kan ChatGPT meget hurtigt lave glimrende forslag til kursustekster, indbydelser, oplæg med videre og dertil også give bud på aftenskolens udviklingsstrategi. Dertil kommer andre tjenester, som kan genere billeder, som skolen kan bruge i markedsføringen – uden at være nervøs for GDPR og lignende.
(Artiklen fortsætter efter boksen).
Dette kan ChatGPT hjælpe med
- Skrive tekster (artikler, kursustekster, SoMe-opslag, taler med mere)
- Lave referater af længere tekster
- Lave forslag til nye fag og kurser
- Lave en plan for opslag på Facebook den kommende måned
Opdigter og ’taler amerikansk’
Men der er også en række udfordringer med ChatGPT, som du skal være opmærksom på.
ChatGPT er ikke et opslagsværk – og dens opgave er at skabe tekster, ikke give fakta. Det betyder, at ChatGPT kan finde på at opdigte ting og levere upræcise oplysninger. Derfor skal du grundigt kontrollere de tekster, der kommer ud.
Desuden er den gratis version af ChatGPT stoppet i sin udvikling i 2021, hvilket betyder, at den ikke kender til ting, der er sket sidenhen. Så hvis du skal søge oplysninger, er søgemaskiner som Google stadig det bedste bud.
Desuden er det tydeligt, at ChatGPT er udviklet i USA, hvilket ikke mindst giver sig udtryk i dens sprog og stil. Den formulerer sig umiddelbart fint på dansk, men ofte dukker der vendinger og udtryk op, som tydeligvis stammer fra engelsk, og som med held kan skrives meget bedre på dansk.
Sidst, men ikke mindst, er det uklart, hvad der sker med den data, du lægger ind i ChatGPT, så du bør undgå at give den personfølsomme oplysninger eller lignende.
Kast dig ud i det
Trods ovenstående udfordringer anbefaler jeg, at du selv afprøver ChatGPT. Opret en konto og begynd at skrive spørgsmål og stil opgaver. Længere nede på siden giver jeg nogle konkrete tips til at komme i gang.
ChatGPT vil forsøge at svare, så godt den kan. I princippet er det et program, der blot forsøger at gætte sig til, hvad du har behov for. Så jo mere præcis dit spørgsmål er, desto bedre bliver svaret. Og du kan bede den arbejde videre med svarene, så du til sidst får et resultat, du kan arbejde videre med i Word eller andre steder.
Det kræver lidt øvelse, men du kan altid begynde forfra på en ny samtale. ChatGPT husker dog, hvad der er skrevet i samme samtale, så ofte kan det være en fordel at fortsætte den, hvis det er samme opgave.
ChatGPT kan være en stor hjælp, hvis du ikke kan komme i gang med en tekst. Den svarer med det samme, og så har du noget, du kan rette til.
Vi lærer stadig
Som skrevet i indledningen er vi på landssekretariatet stadig ved at lære IA-værktøjerne bedre at kende. Vi deltager på kurser i forskellige værktøjer, som kan hjælpe os i vores opgaver. Derfor oplever vi selv en ganske stejl indlæringskurve, men vi deler gerne ud af vores erfaringer. Så du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.
Desuden har vi planer om i det nye år at udbyde kurser i brugen af AI-værktøjer, så hold øje med vores nyhedsmails og hjemmesiden.
Tips til at komme i gang
1. Gå ind på chat.openai.com og opret en gratis konto.
2. Begynd at skrive med ChatGPT. Stil den et spørgsmål, som for eksempel:
”Skriv en kursustekst til et keramikkursus for begyndere.”
eller
”Giv mig ideer til nye kurser for inden for bevægelse for mennesker med gigt.”
3. Du kan også kopiere en lang tekst ind og bede om et kort referat.
4. Nu starter du en chat (en samtale) med systemet, og du kan bede om at få præciseret nogle ting i svaret. Eller få den til at skrive teksten om til et opslag på Facebook.
5. Når du prøver dig frem, opdager du ret hurtigt, at ChatGPT har en del begrænsninger, men også, at den hurtigt kan give gode bud.
6. Husk at gennemgå teksten nøje for faktuelle fejl og sprog.
Gratis AI-tjenester
ChatGPT – beskrevet i artiklen.
Midjourney – kan lave billeder og illustrationer.
Good Tape –laver lydfiler om til tekst.