Fra tilsyn til udviklingssamtale

Skrevet af:

Martin Hansen, Kommunikationskonsulent

Udgivet 8. december 2023

Det er sjældent sjovt at blive udtrukket til kommunalt tilsyn. Det betyder ekstra arbejde til en presset skoleledelse. Men i Helsingør Kommune har de valgt en helt anden – meget mere positiv tilgang til tilsyn.

”Kære Helsingør Aftenskole

Vi vil gerne komme på foreningsbesøg hos jer den …”

Sprog kan skabe virkelighed. Og ovenstående indledning på en mail til Ulrik Schou, der er skoleleder for Helsingør Aftenskole, er et fint eksempel på, hvordan kommunen allerede i den indledende kommunikation afdramatiserer, at de faktisk har udpeget skolen til et tilsyn.

I mailen forklares det, at formålet med mødet er:

”… at få en snak med jer om, hvordan det går i jeres forening, om I er tilfredse med de fysiske rammer og den måde, vi som kommune i øvrigt forsøger at understøtte jeres foreningsaktiviteter på. Vi kan samtidig fortælle jer om nye tiltag og eventuelle støttemuligheder, der kan have jeres interesse.”

Tilsynet blot en formalitet

Først til sidst i mailen nævnes det, at besøget samtidig er en måde at opfylde den skærpede tilsynspligt, som kommunerne blev pålagt i 2017.

”Mellem 8.000 og 10.000 borgere går på aftenskole hvert år i kommunen, og det er vigtigt for os, at de får en god oplevelse. Aftenskolerne er vigtige for deres sundhed – både fysisk og mentalt,” fortæller Anna Viola Hammer, der er områdechef for Idræt og Fritid i Helsingør Kommune. ”Foreningstilsynet er en oplagt måde at besøge aftenskolerne og høre, hvordan de har det, og om de rammer, kommunen tilbyder, er gode nok.”

Forud for mødet modtager aftenskolen en spørgeguide, der sikrer at de kommer godt rundt om skolens drift.

”Vi begynder med tilsynsspørgsmålene, så vi hurtigt kan komme videre til de interessante snakke,” siger Anna Viola Hammer. ”Vi bruger tid på at tale om skolens behov.”

Foreningsbesøget foregår hos den enkelte skole og ikke hos kommunen. Dermed får skolens leder og bestyrelse hjemmebane – og en mulighed for at vise embedsmændene skolens rammer. Efterfølgende laves et referat, som både skole og kommune følger op på.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Foto øverst af Kronborg. Fotograf Thomas Rahbek.

Anna Viola Hammer er områdechef for Idræt og Fritid i Helsingør Kommune.

Anna Viola Hammer er områdechef for Idræt og Fritid i Helsingør Kommune.

Føler sig imødekommet af kommunen

”Vi er i det hele taget glade for kommunen og dens måde at håndtere folkeoplysningen på,” fortæller Ulrik Schou. ”Vi oplever stor imødekommenhed og oprigtig interesse for os aftenskoler.”

Det viser sig også i, at kommunen lytter til kritik. Som eksempel er tilskudsmodellen netop blevet ændret på baggrund af kritik fra aftenskolerne, så tildelingen sker meget mere gennemskueligt for den enkelte skole.

Et andet eksempel på opbakningen er, at forvaltningen stiller mødelokaler og forplejning til rådighed for aftenskolesamrådets møder. Her deltager Anna Viola Hammer, i øvrigt også sammen med en embedsmand for at følge med i området.

”Jeg synes simpelthen, vi har et rigtig godt samarbejde med aftenskolerne i Helsingør,” afslutter Anna Viola Hammer. ”De er gode medspillere, og det det skyldes ikke mindst, at de har nogle dygtige skoleledere. Det gør ikke bare samarbejdet nemt, men giver også meget tilbage til kommunen.”

Gode kommuner

’Gode kommuner’ er en ny artikelserie, der fortæller om alle de gode eksempler på samarbejde mellem kommuner og aftenskoler, vi hører om rundt i landet. Det kan være en administrativ praksis, gode støttemuligheder eller andre tiltag, der gør det nemmere eller sjovere at være en aftenskole.

Giv os gerne et praj, hvis du kender til en kommune, der gør noget ekstra godt for de lokale aftenskoler.

Læs også