Udvikling på medlemsskolernes præmisser
Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 12. marts 2024
Hvor skal vi hen i fremtiden? Skal vi have nye services på hylderne? Er de eksisterende gode nok? I DOF arbejder vi på en ny strategi for DOF’s fremtidige virke. Målet er, at DOF’s udvikling tilgodeser alle medlemsskolers behov, og derfor inviterer vi alle til at byde ind.
På landsmødet i 2025 skal vi vedtage en ny strategi for DOF, der vil gælde de følgende fire år. Vi skal med andre ord lave en plan for, hvordan DOF skal udvikle sig som oplysningsforbund og medlemsorganisation. Og en sådan plan kan kun laves med inddragelse af medlemmerne. Det er netop medlemmernes behov, som DOF skal møde.
Det er egentlig ikke nyt, at DOF laver strategier – eller virksomhedsstrategier. Det har vi gjort i mange år, og de har været en god rettesnor for sekretariatets arbejde. Men selv de bedste praksisser kan have godt af at blive nytænkt.
Formanden i spidsen
I tiden fra Torben Stenstrup i maj 2023 blev valgt som ny formand, har han haft fokus på, at vi sammen skaber en ny plan for DOF’s udvikling. Og en af de opgaver, Torben gerne vil være med til at sætte skub i, er, hvordan vi styrker aftenskolerne:
”Aftenskolen er udfordret, fordi der er mange mennesker, som ikke forstår, hvad den går ud på. Herunder også en masse politikere og beslutningstagere.”
Et stærkt udgangspunkt
Det er med andre ord ikke fordi, aftenskolerne nødvendigvis skal gennemgå en stor forandring:
”Aftenskolerne i DOF er stærke, og hviler på et solidt fundament,” forklarer Torben. ”De drives af stærke ildsjæle, der tager ansvar for deres lokalsamfund og for de fag og målgrupper, de arbejder med. Det er netop DOF’s styrke; at vi består af frie og uafhængige skoler, der hver især hviler på lige præcis deres udgangspunkt. Det giver et unikt engagement.”
Et mål er derfor, at DOF får skabt mere synlighed omkring aftenskolernes liv i forhold til hr. og fru Danmark:
”Vi skal have flere med!” slår Torben Stenstrup fast. ”Der er mange flere mennesker, som kan have glæde af at komme med i aftenskolernes stærke fællesskaber.”
Når vi viser, vi kan løfte særlige opgaver – måske i forhold til udsatte målgrupper og relevante emner i tiden – underbygger vi samtidig vores berettigelse.
Bedre rammer
Men vi skal også arbejde målrettet på forbedring af aftenskolens rammevilkår. Så DOF skal skabe synlighed for aftenskolerne i kommunerne og på Christiansborg.
”Det kræver en mere målrettet lobbyindsats,” mener Torben. ”Vi skal for eksempel have en bedre og tættere kontakt til de mennesker i kommunerne, der administrerer og laver rammer for aftenskolerne.”
Men synlighed kan ikke gøre det alene. Vi skal også løbende udvikle aftenskolernes tilbud, så de matcher tiden og samfundets behov.
”Når vi viser, vi kan løfte særlige opgaver – måske i forhold til udsatte målgrupper og relevante emner i tiden – underbygger vi samtidig vores berettigelse,” siger Torben.
Hvem er vi?
Udviklingen af DOF skal ske, så den tager udgangspunkt i medlemsskolernes virkelighed og behov. Derfor har vi planlagt en lang og grundig proces, der sikrer størst mulig inddragelse af medlemsskolerne ud fra den simple ide: Først når vi grundigt kender medlemmernes behov, kan vi formulere, hvordan landsorganisationen kan hjælpe med at opfylde disse behov. Det arbejde tog vi fat på ved det første møde i det nye landsråd i oktober måned, da vi mødtes i Svendborg.
DOF består pt af 268 medlemsskoler, og vi er netop stolte af, at vi består af frie og uafhængige aftenskoler, der virker ud fra deres helt individuelle udgangspunkt. Men det betyder samtidig, at vi trods de bedste intentioner ikke kan skræddersy alle DOF’s tilbud til hver enkelt medlemsskole. Til gengæld er det muligt at forme tilbuddene, så der er relevante tilbud til alle. Så hver medlemsskole til hver en tid kan finde tilbud, som bidrager til at løse dens vigtigste behov. Altså sikre, at der er en bredde i tilbuddene, så der er noget for både små og store skoler; for dem med en smal målgruppe og dem med en bred; for enkeltfagsskoler og for dem med mange forskellige fag på paletten; for de skoler, der er glade for deres nuværende størrelse og udbud og de mere udviklingsorienterede; og så videre.
Det er helt centralt, at DOF skal favne alle typer medlemsskoler. Og derfor er det planen, at vi får beskrevet en række centrale karakteristika, der kendetegner skolerne. Af samme årsag vil vi sammen med regionsbestyrelserne forsøge at få så mange medlemsskoler som muligt til at deltage i de kommende årsmøder og i landsmødet i maj.
Kontrol af fundamentet
Som en del af strategiarbejdet går vi helt ned i DOF’s fundament og ser på formål, vision, mission og værdier. Holder dette udgangspunkt stadig, eller er der behov for justeringer og nye formuleringer?
Der er blandt andet planer om, at vi formulerer en ny kernefortælling for DOF. Altså en kort fortælling, der opridser, hvad DOF er sat i verden for. Torben Stenstrup glæder sig:
”Det er en spændende proces at begynde forfra med et opdateret fundament og så bygge nyt ovenpå. Vi skal sammen styrke os til fremtiden. Jeg håber på, at alle medlemmer byder ind, så vi sammen styrker det store DOF-fællesskab!”
Vejen til en ny strategi
For at sikre fuld medlemsinddragelse, er der planlagt et forløb, der sikrer, at alle medlemsskoler kan give input flere gange undervejs.
September 2023: Arbejdet blev igangsat i hovedbestyrelsen
Oktober 2023: Regionsbestyrelserne arbejdede med strategiopgaver på landsrådsmødet
April 2024: Alle medlemsskoler inddrages på regionernes årsmøder
April 2024: Regionsbestyrelserne inddrages på landsrådsmødet
Maj 2024: Alle medlemsskoler inddrages på DOF’s landsmøde
Oktober 2024: Regionsbestyrelserne inddrages på landsrådsmødet
April 2025: Alle medlemsskoler inddrages på regionernes årsmøder
April 2025: Regionsbestyrelserne inddrages på landsrådsmødet
April 2025: De endelige formuleringer til strategien behandles på møde i hovedbestyrelsen
Maj 2025: Den nye strategi vedtages på DOF’s landsmøde