Inspiration, godt selskab og hårdt arbejde
Skrevet af:
Martin Hansen, Kommunikationskonsulent
Udgivet 28. maj 2024
Årets landsmøde blev en dag fuld af oplevelser. Spændende – og provokerende – oplæg gav inspiration og viden. I pauserne gav snakke med andre DOF’ere værdifuld erfaringsudveksling. Alle bød ind med holdninger og input i gruppearbejde. Og så skabte de smukke rammer god og hyggelig stemning.
Som vanligt var solen over bøgeskoven ved Vejle Fjord gavmild. Her kunne landsformand, Torben Stenstrup, byde velkommen til de forventningsfulde deltagere. Han fortalte blandt andet om Grundtvig, der i øjeblikket er i fokus – især på Danmarks Radios flader. Torben skitserede også de overordnede planer for en ny strategi for DOF, som der bliver arbejdet på – og som deltagerne i landsmødet ville få mulighed for at byde ind på.
(Artiklen fortsætter efter videoen).
Se hvad nogle af årets deltagere syntes om landsmødet ...
Værdien i en god historie
Herefter overtog Birgitte Dam Jensen scenen, og hun fortalte levende om styrken ved storytelling. Hvis vi virkelig vil sørge for, at det vi fortæller om, skal blive husket, skal vi vække modtagernes følelser og fantasi. Det gør vi i langt højere grad ved at fortælle en historie end ved at komme med for eksempel fakta og statistikker. Det var gode råd i forhold til at fortælle om alle aftenskolens gavnlige effekter og nytteværdi for samfundet og derfor relevant for både medlemsskolerne og DOF som landsorganisation. Der er ingen tvivl om, at vi i DOF vil kaste os over at formulere nogle gode historier om aftenskolen og folkeoplysningen, som vi både centralt og lokalt kan benytte fremover.
Frokosten var en overdådig buffet, der blev indtaget til den skønne udsigt ud over bøgeskoven og Vejle Fjord. Snakken gik lystigt, men alle var klar til eftermiddag, hvor ærmerne blev smøget op.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
”Jeg er meget nysgerrig på det hele, så det er også derfor jeg er her. For at få mere viden. Og møder en masse mennesker, som er meget engagerede.”
Ærmerne blev smøget op
Efter frokost skulle vi nemlig i arbejdstøjet. Udviklingskonsulenterne i DOF, Kirsten S Knudsen og Anne Refsgaard førte deltagerne igennem tre runder med gruppearbejde.
Først skulle vi se nærmere på, hvilke værdier der skal kendetegne DOF og medlemsskolerne fremover. Alle skulle finde frem til tre eller fire ord, som de mente var dækkende for os alle.
Herefter handlede dem om, hvad skolerne har behov for fra DOF. DOF’s skoler er vidt forskellige i størrelse, fagudbud, målgruppe og så videre, men alle skal føle, de har stor gavn af deres medlemskab af DOF, og derfor er det vigtigt, at vi kender alle ønsker og behov.
Sidst men ikke mindst spurgte vi til skolernes ønsker i forhold til udviklingsprojekter. DOF er som landsforbund begyndt at arbejde målrettet med at søge større projekter, der hver skal inddrage en række medlemsskoler, og derfor er det helt centralt, at disse projekter tager udgangspunkt i skolernes verden.
Efter landsmødet venter nu en spændende opgave i at gennemlæse alle deltagernes guldkorn og koge det sammen, så det kan indgå i det fremtidige arbejde i DOF.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
”Jeg synes, det er interessant at komme her og møde nye mennesker. Jeg har kun været i aftenskolens bestyrelse i nogle år, og derfor synes jeg, det her en ny verden for mig, som er meget interessant.”
Et ordentligt svirp!
Det har de seneste år været sekretariatets ambition at afslutte det formelle landsmødeprogram med et såkaldt svirp med halen. Deltagerne må gerne gå fra landsmødesalen opløftede og inspirerede. I år havde vi indbudt Anders Morgenthaler, der talte om sin egen vækkelse som frelst klimaaktivist.
Morgenthaler delte nok vandene med sin meget direkte tilgang, men jeg tror også, at mange gik derfra med en måske tydeligere afklarethed omkring, at der er behov for, at vi handler mere klimavenligt – og at vi som aftenskoler kan hjælpe til med at omstille danskerne til at være mere bæredygtige.
(Artiklen fortsætter efter billedet).
”(Jeg er på landsmøde) fordi jeg er engageret i aftenskolelivet og aftenskolernes vilkår og for at blive inspireret. Jeg er ret ny som leder på vores aftenskole og har brug for et netværk og også at få ideer og refleksioner over det, at drive en aftenskole. Og så mærke fællesskabet.”
Overrasket og glad prismodtager
Inden vi gik til middag, afrundede Torben Stenstrup dagen. Og i den forbindelse overrakte han DOF’s Fyrtårnspris til AH Sport og en mildest talt overrasket skoleleder Hanne Lind-Hansen. AH Sport fik prisen og de medfølgende 10.000 kroner for sit store arbejde med at skabe sundhed og værdifulde fællesskaber på Nørrebro – i en kommune, der ikke altid er god til at vise sin påskønnelse.
Dagen sluttede med en dejlig tre-retters middag, hvorefter alle drog hjem mætte – ikke mindst af indtryk. Landsmødet var første gang, hvis vi ser bort fra corona-tiden, vi forsøgte os med et endagsmøde. Der var flere, der udtrykte tilfredshed med, at det kun ’kostede’ en enkelt weekenddag at deltage, men deltagerantallet var dog en smule mindre, end vi er vant til. Så formatet vil blive evalueret, men næste år er det allerede planlagt, at det skal vare to dage, når generalforsamling også er en del af programmet. Og forsøget med fælles bustransport vakte begejstring hos dem, der benyttede det, så det vil måske også blive gentaget.
Alt i alt syntes det at være et succesfuldt landsmøde!
”Jeg kan godt lide det fællesskab, vi har (på landsmødet), med sang, med udveksling af ideer, udveksling af udfordringer.”