Roskilde udfordrer rammerne

Skrevet af:

Martin Hansen, Kommunikationskonsulent

Udgivet 21. august 2024

I Roskilde indbydes alle interesserede til at udvikle og åbne folkeoplysningen med forsøg på nye aktiviteter og samarbejder. Og foreningerne byder ind!

”Nogle eksperimenter eksploderer, og andre er en fuser. Men der er også nogle, der lykkes!” Sådan indledte Jesper Kejlhof, formand for Folkeoplysningsudvalget i Roskilde Kommune, Eksperimenthjælpsdagen. Denne dag var seneste led i projektet Folkeoplysningens Laboratorium, hvor foreninger og aftenskoler i Roskilde er indbudt til at udvikle nye initiativer. Det har en lang række aktører grebet, og nu fik tre konkrete ideer mulighed for at blive hjulpet af tre eksperter – samt en række ambassadører og andre foreninger.

Løvens hule

Det blev til en spændende aften med konkrete råd og nye ideer. De tre eksperter var:

Dennis Hørmann, der ved en masse om fundraising; Per Paludan Hansen, ekspert i folkeoplysningsloven; samt Theis Johansson, der både er ambassadør i projektet og ved en masse om udvikling.

Eksperterne blev præsenteret for tre projektideer, der endnu blot var på et tidligt udviklingsstadie. Lidt ligesom i Løvens hule, som Per Paludan Hansen med et glimt i øjet bemærkede. To af disse projekter er sået af DOF-skoler:

  • Et grønnere Viby – i maven og haven, er det projekt, der skal gøre stationsbyen Viby Sjælland og dens indbyggere grønnere – og har Peder Syv Aftenskole som udgangspunkt.
  • Sunde, skønne og grønne byer, er en ambitiøs ide fra Grønt Omstillingsforbund, der handler om at tænke den grønne omstilling som en sammenhængende udfordring, der tænker det hele ind i en samlet løsning (fx byens udformning, transport, fødevarer og så videre).
  • Parkinson-boksning, er en ide fra Jyllinge Boxing Team, der gerne vil indgå i sundhedsskabende samarbejder.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

”Vi vil gerne give foreninger og aftenskoler i Roskilde Kommune mulighed for at udvikle aktiviteter og udfordre rammerne for folkeoplysningen,” fortæller Jesper Kejlhof, formand for folkeoplysningsudvalget i Roskilde. Foto: Martin Hansen

”Vi vil gerne give foreninger og aftenskoler i Roskilde Kommune mulighed for at udvikle aktiviteter og udfordre rammerne for folkeoplysningen,” fortæller Jesper Kejlhof, formand for folkeoplysningsudvalget i Roskilde. Foto: Martin Hansen

Engagement fra alle

Alle tre projektideer fik tid til at præsentere deres ide og fik efterfølgende feedback fra eksperterne – og fra resten af deltagerne i salen. Det var en fornøjelse at opleve engagementet – ikke blot fra de tre projektejere, men også fra både eksperter og andre deltagere i mødet, der måske ikke nødvendigvis fik direkte hjælp til deres egne ideer, men sagtens kunne bruge de gode råd alligevel. Flere af dem havde almengyldig karakter og er værd at dele:

  • Hav fokus på at skabe ejerskab til projektet, så du ikke står alene som ildsjæl.
  • Løs flere problemer med samme projekt, og få dermed flere interessenter med.
  • Start småt og byg videre på de mindre succeser.
  • ’Snyd’ deltagerne med noget, der tiltrækker, og giv dem noget ekstra med på vejen

Et bredt samarbejde

Folkeoplysningens Laboratorium er et flerårigt projekt, som er iværksat af Folkeoplysningsudvalget i Roskilde Kommune.

”Vi vil gerne give foreninger og aftenskoler i Roskilde Kommune mulighed for at udvikle aktiviteter og udfordre rammerne for folkeoplysningen,” fortæller Jesper Kejlhof.

Laboratoriet er et samarbejde mellem kommunen, folkeoplysningsudvalget og en gruppe ambassadører, der driver projektet frem. Disse ambassadører er både kommunalt ansatte i blandt andet folkeoplysning og sundhedscenter, medlemmer af folkeoplysningsudvalg og repræsentanter fra foreningslivet. Ambassadørerne har dermed et bredt og dybdegående kendskab til folkeoplysning og kan fungere som både hjælpere, facilitatorer og eksperter på en lang række forskellige områder – ligesom de bruger deres respektive netværk, hvor det giver mening. Dermed kan alle projekter få relevant hjælp, råd og vejledning – og ikke mindst kontakt til relevante samarbejdspartnere.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Dennis Hørmann giver fundraisingtips til Niels Boesen fra DOF-skolen, Grønt Omstillingsforbund. Foto: Martin Hansen

Dennis Hørmann giver fundraisingtips til Niels Boesen fra DOF-skolen, Grønt Omstillingsforbund. Foto: Martin Hansen

Stor interesse fra begyndelsen

Folkeoplysningens Laboratorium blev sparket i gang på tre kick-off-møder rundt i kommunen tilbage i maj. Her var alle interesserede – og særligt kommunens frivillige, folkeoplysende foreninger – indbudt til at få en introduktion til projektet, og fik dernæst mulighed for at præsentere deres egne ideer og udvikle dem i grupper med ambassadører og andre foreninger.

Spektrums udsendte havde også fornøjelsen af at deltage på mødet i Jyllinge, hvor Jesper Kejlhof forklarede om Laboratoriet, og Morten Thomsen Højsgaard fra Roskilde Museum (ROMU) fortalte den historiske betydning af folkeoplysning og Grundtvig.

Efterfølgende er flere af projekterne fra dette og de to andre møder blevet delt på projektets hjemmeside under www.viskaber.roskilde.dk. Her kan projektejerne dels dele projektet og dets udvikling, og andre kan kommentere og give gode råd. Og her kan du også læse mere om de tre projekter, der blev omtalt tidligere i artiklen.

Flere DOF-skoler end de allerede nævnte deltager, og i skrivende stund ved jeg, at der er etableret kontakter og aftalt møder blandt andet mellem foreninger og kommunen.

Tilfreds formand

”Jeg synes, der er blevet taget godt imod Folkeoplysningens Laboratorium. Foreningerne og aftenskolerne er helt sikkert interesserede i at være med og vil gerne være med i en udvikling,” fortæller en tilfreds Jesper Kejlhof, som dog også er helt med på, at nogle projekter vil møde modstand: ”Jeg ved ikke, om det er en overraskelse, men det er helt tydeligt, at det også er noget, som kommer til at tage tid. Både at få ideer og skabe relationer og få bredt ud og få flere med. Vi har hele tiden tænkt at det er et flerårigt forsøg, og det er godt vi tænkte sådan.”

Og Jesper understreger det, som Spektrums udsendte også har oplevet:

”Det, der måske særligt er at bemærke, er, hvilken god energi, der er i rummet, når personer fra meget forskellige foreninger og aftenskoler bliver sat i samme rum. Det fysiske møde mellem forskellige forenings- og aftenskolefolk, kaster bestemt ideer af sig!”

Læs også