Hvem gør hvad?

Skrevet af:

Anne Refsgaard, Foreningskonsulent

Udgivet 17. marts 2023

Der er stor forskel på, hvor meget og hvordan bestyrelsens arbejde fylder. Men det er ikke desto mindre en grundsten i aftenskolens eksistens, at der er en velfungerende organisation i form af en forening og en bestyrelse. I DOF hjælper vi gerne med at udvikle din aftenskoles organisation og dens opgaver.

Som foreningskonsulent i DOF har jeg besøgt en hel del skolebestyrelser. Formålene med møderne har være meget forskellige fra kriser til udviklingstrang. Jeg har dog bemærket noget, som tit er dukket op uden egentligt at være på dagsordenen; at en eller flere bestyrelsesmedlemmer faktisk er usikre på, hvad der forventes af dem, og hvad de kan og skal blande sig i. Dette er altid en god anledning til at tage en snak om ansvars- og arbejdsfordeling og om hele foreningens struktur.

To yderligheder

DOF-skoler repræsenterer en stor mangfoldighed, og dette kommer også til udtryk i forenings- og bestyrelsesarbejdet. Yderpunkterne er på den ene side, at bestyrelsen næsten ikke eksisterer, men kun bliver indkaldt til at underskrive regnskabet – og på den anden side, at det er bestyrelsen, som selv driver aftenskolen. De fleste skoler befinder sig et sted midt imellem de to yderpunkter, hvilket også er at foretrække for de fleste.

Nogle gange møder jeg bestyrelser, som har svært ved at definere, hvem der faktisk er medlemmer af foreningen ud over bestyrelsen selv, eller foreninger hvor det er lærerne, som mere eller mindre frivilligt udgør medlemmerne. Begge dele er udtryk for en svag eller manglende demokratisk organisation.

Har skolen en svag demokratisk organisation eller en inaktiv bestyrelse, er der god grund til at reagere. Det kan nemlig få konsekvenser for aftenskolen og for de enkelte bestyrelsesmedlemmer.

Medlemmer

I Folkeoplysningsloven er det angivet, at grundlaget for en aftenskoles eksistens er en folkeoplysende og demokratisk forening. Derfor skal foreningen have medlemmer og/eller medlemsorganisationer. Medlemmerne vælger bestyrelsen til at varetage ansvaret for foreningens arbejde. For mange aftenskoler er det svært at få medlemmer, og det har muligvis heller ikke været prioriteret særlig højt.

I DOF vil vi gerne sætte fokus på, at demokrati og medlemmer ikke kun er et lovkrav, men også kan udvikle sig til at være et godt og betydningsfuldt aktiv for aftenskolen. Derfor har vi igangsat et medlemsprojekt, som de enkelte skoler kan koble sig på og i eget tempo få hjælp og sparring til at udvikle på medlemsområdet i egen skole. Altså en god anledning til at få taget hul på noget af det, som er svært for mange. Læs mere om medlemsprojektet på danskoplysning.dk eller kontakt foreningskonsulent Kirsten S. Knudsen.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Uddrag af Folkeoplysnings-loven

1. Lovens afsnit I skal med respekt for forskellige holdninger sikre offentlige tilskud m.v. til den frie folkeoplysende virksomhed, der bygger på demokrati, grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, fællesskab og de enkelte initiativtageres idégrundlag.

3. Den frie folkeoplysende virksomhed skal være etableret af en folkeoplysende forening med vedtægt, jf. §§ 4 og 5, for at være tilskudsberettigende eller kunne få anvist lokaler, jf. dog § 6, stk. 1, nr. 3, og § 21, stk. 6.)

Ny bestyrelsesfolder

DOF har netop udgivet en ny forenklet bestyrelsesfolder, som i korte træk beskriver aftenskolens organisation og bestyrelsens arbejde. Formålet er at give et overblik over hvad det vil sige at være i en aftenskolebestyrelse. Folderen kan rekvireres i DOF’s sekretariat, og vi har den også med når vi tager på skolebesøg.

Skolebesøg

Måske det lyder lidt mærkeligt, men man kan godt få besøg af en DOF-konsulent, uden at der er en særlig grund til det. Et statusmøde i ny og næ kan måske afværge kommende kriser, åbne nye udviklingsveje eller bare føre til småjusteringer, der kan lette hverdagen. I de kommende år tilbyder vi – lidt mere aktivt end vi plejer – at komme på besøg i alle medlemsskoler og tale med både bestyrelse og ledelse. Til møderne udarbejder vi sammen en ’tilstandsrapport’, som skolen kan arbejde videre med selv eller med hjælp fra os i DOF. Skolebesøg er et stående tilbud i DOF, og du behøver ikke vente til vi kontakter dig. Læs mere om skolebesøg på danskoplysning.dk.

Generalforsamling

Den højeste myndighed i en aftenskole er generalforsamlingen. Her indkaldes medlemmerne til at tage beslutninger og ansvar for foreningen. Det vil typisk være opgaver som at godkende regnskaber, vælge bestyrelsesmedlemmer og revisorer samt grundlæggende at tage beslutninger om de store linjer i aftenskolen.

Generalforsamlingen er en væsentlig del af det at være en demokratisk organisation. Den bør planlægges godt og ledes af en god dirigent. På DOF’s hjemmeside findes gode råd til generalforsamlingen og en vejledning for dirigenter.

Hvis jeres generalforsamling reelt er et udvidet bestyrelsesmøde, fordi medlemmerne ikke møder op, så overvej at blive en del af medlemsprojektet. Her har vi nemlig også fokus på at gøre generalforsamlingen vedkommende, relevant og til en fest for medlemmerne.

Læs også