Aftenskole er også livsstil

Skrevet af:

Rune Riismøller, KulturMix og konsulent i Aftenskolerne.dk

Udgivet 1. september 2023

Som et led i fejringen af DOF’s 50 år fik DOF Region Hovedstaden mulighed for at deltage i Livstilsmessen i Frederiksborg Slotshave i august. Med stor succes!

Rundt om i det ganske land afholdes hvert år adskillige arrangementer med titlen ”livsstilsmesse”. Nogle holdes i dertil indrettede messecentre, andre udendørs i smukke omgivelser, typisk slotsparker.

I år deltog DOF Region Hovedstaden for første gang i en sådan messe, nemlig den i Frederiksborg Slotshave den 18.-20. august. Anledningen til deltagelsen var DOF’s 50-års jubilæum, men formålet var naturligvis bredere – at markere DOF som forbund og at give interesserede medlemsskoler en platform til at vise sig frem over for et nyt publikum.

Mødtes med nysgerrighed

Tanken bag at deltage i netop sådan en type arrangement er, at gæsterne møder op med en stor nysgerrighed i forhold til, hvad der kan tilføje nogle ekstra lag af indhold i deres dagligdag ud over de basale behov og gøremål. Uanset om vi vil det eller ej, så er realiteten, at vi som aftenskoler konkurrerer med kommercielle aktører om folks tid, opmærksomhed og penge. Vil vi fastholde (og meget gerne styrke) vores position i den konkurrence, så må vi også være til stede der, hvor kampen udspiller sig.

At livsstil alene eller hovedsagelig skulle være et spørgsmål om boligindretning og andet materielt forbrug er vanetænkning og åbenlyst ude af trit med tidens tendenser. Oplevelser som livsstil fylder mere og mere i folks bevidsthed og er også på mange måder mere bæredygtigt og klimavenligt end forbrug af varer. Vi kunne mærke, at både publikum og messens arrangører satte pris på, at denne vinkel på livsstil var repræsenteret på messen. Arrangørerne havde været meget imødekommende i forhold til at placere vores stand et sted, hvor vi på den ene side ikke var gemt af vejen og på den anden side havde mere plads til rådighed, end vi egentlig havde betalt for.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Levende billeder fra messen

Se video fra livsstilsmessen i Hillerød.
Film: Jacob Hesselberg

Sangelever fra Rytmisk Center i København skabte god stemning. Foto: Jacob Hesselberg.

Sangelever fra Rytmisk Center i København skabte god stemning. Foto: Jacob Hesselberg.

Krævede ’kapow’

En udfordring ved at deltage i sådanne messer som aftenskoler er at få tilstrækkeligt med visuel ’kapow’ på deltagelsen. Den overvejende del af de øvrige udstillere bygger deres stand op omkring de fysiske genstande, som de sælger, og det kan vi jo ikke gøre, så der er en reel risiko for at en aftenskolestand kommer til at virke lidt kedelig på den farverige baggrund.
Heldigvis var idérigdommen stor hos de skoler, der tog aktivt del i vores stand på messen. Fredensborg Aftenskole havde for eksempel medbragt et soppebassin, en bøtte knaldgule gummiænder og diverse andre rekvisitter, der illustrerede skolens aktiviteter inden for træning i varmtvandsbassin. Som prikken over i’et var skolens repræsentanter iført badekåber og badehætter gennem hele messen – og det virkede. Lysten til at stoppe op og få en snak var stor.
Mindre kunne dog også gøre det – Peter Durlev fra Keramikskolen havde ikke medbragt andet end en stak blade til at fange folks opmærksomhed med, men fik alligevel gang i masser af dialog med potentielle kursister en hel dag igennem.

Der var desuden hver dag optræden af forskellige hold fra medlemsskoler. KulturMix stillede op med koret Verdens Sangfugle, Rytmisk Center demonstrerede flamencoguitar og sang og Fredensborg Aftenskoles salsaholds optræden samlede et stort og medlevende publikum hen mod slutningen af messen. Fælles for alle disse optrædener var, at det der brændte igennem hos publikum netop var det, vi som aftenskoler gerne vil være kendte for: deltagernes (altså vores kursisters) aktive medleven.

Håber på gentagelse

Erfaringen fra deltagelsen var samlet set så positiv en oplevelse, at jeg håber, at vores regionsbestyrelse alvorligt vil overveje at gentage succesen næste år, uanset at der ikke er noget jubilæum at binde deltagelsen op på.

Livstilsmessens deltagere blev inviteret til at synge med. Foto: Jacob Hesselberg.

Livstilsmessens deltagere blev inviteret til at synge med. Foto: Jacob Hesselberg.

Læs også